Er du ramt? Her er de mest almindelige hudsygdomme
Er det akne eller eksem? Mange almindelige hudlidelser er svære at skelne fra hinanden. Foto: Scanpix/Modelfoto
Det kan være svært at skelne de mest almindelig hudsygdomme fra hinanden.

Rødme, kløe og pletter har mange årsager. Se, hvilke hudsygdomme, der rammer flest kvinder.

- Langt de færreste kvinder har fejlfri hud, selv efter de har overstået ungdomsårenes rasende hormonsvingninger. Men mange af de mest almindelige hudsygdomme kan være svære at kende fra hinanden, forklarer Peter Bjerring, der er cheflæge, professor, dr. med., speciallæge i hudsygdomme ved Privathospitalet Mølholm i Vejle.

Ønsker du dig en flottere hud, kan det være en god idé at kigge nærmere på dine kostvaner: En sund kost kan nemlig give dig et smukkere udseende. Læs hvilke madvarer, din hud vil elske på femina.dk

- Mange hudlidelser minder symptomatisk så meget om hinanden, at det kan være svært at skelne mellem dem, og ofte vil ens praktiserende læge heller ikke kunne se forskel. De små forskelle vil dog blive spottet af en hudspecialist, som også vil kunne give en den rigtige behandling, siger Peter Bjerring, der her forklarer forskellen på de mest almindelige hudlidelser:

Akne

Du tror måske, at bumser hører puberteten til, men også blandt voksne kvinder, er det den mest udbredte hudlidelse. Fra 20’erne til overgangsalderen vil de fleste kvinder opleve mindre udbrud af uren hud, og cirka 5 procent af alle kvinder vil have decideret akne.

- Akne er den hyppigste hudlidelse blandt unge, såvel som voksne kvinder. De fleste har oplevet tilstanden på et eller andet tidspunkt i deres liv, og hvor blot 1 ud af 100 mænd har akne som voksne, gælder det hele 1 ud af 20 for kvindernes vedkommende, siger Peter Bjerring og fortsætter:

- Dels er bumserne træls i sig selv, men mange kvinder har så travlt med at gøre huden pæn foran spejlet, at de fristes til at pille og trykke i huden, hvilket kan give blivende ar.

Sådan får du de perfekte røde læber: Læs mere på IN.dk

Rosacea

Oplever du ofte, at din hud bluser op til en rødmosset kulør, kan det være du lider af tilstanden rosacea. Sygdommen ses hos cirka 5 procent af alle kvinder i alderen 35-50, og symptomerne bliver ofte værre af sol, stress og alkohol.

- Der er færre akne-ramte bland de modne kvinder, men til gengæld får mange af de lidt ældre kvinder rosacea. Tilstanden minder meget om akne, og symptomerne kan både være generel rødme og knopper, siger Peter Bjerring.

Selvom tilstanden kan minde om akne, er der dog væsentlige forskelle, som er vigtige at være opmærksom på.

- Rosacea kræver en anden behandling end bumser, og adskiller sig fra akne ved, at der ikke er hudorme, samt at generne fra kløen og ømhed også er mindre. Samtidig får kvinderne typisk ikke ar af rosacea, fordi de færreste har den samme trang til at pille i huden, forklarer hudlægen.

Eksem

Klør din hud helt vildt, og får du blærer og hævelser, når huden slår ud, lider du sandsynligvis af eksem. Eksem kan forekomme forskellige steder på kroppen, og tilstanden rammer både kvinder og mænd i alle aldre.

- Der findes mange forskellige typer eksem, men overordnet findes der to typer, nemlig udefrakommende eksem og eksem, der kommer indefra.

Flere og flere kvinder bliver dog ramt af eksem, fordi de udvikler allergi over for kosmetiske produkter.

- Udefrakommende eksem kan både skyldes allergi, f.eks. overfor kosmetiske produkter, man smører på sig, men det kan også være fordi, de produkter man er i kontakt med, er for krasse, siger Peter Bjerring.

- Eksem, der kommer indefra, er derimod en udelukkelsesdiagnose, hvor man har testet for allergi og andre faktorer, og det kan være svært at sige, hvad det kommer sig af

Overgangsalder: 4 trin til at mildne din overgangsalder. Læs mere på Femina.dk

Solskader

De fleste af os er efterhånden klar over, at overdreven soldyrkelse øger risikoen for forskellige former for hudkræft. Men selv når det ikke går så galt, kan de mere godartede forandringer, der skyldes solen, få huden til at se rød og plettet ud.

- Solskader begynder typisk at vise sig i 45-års alderen og kommer oftest til udtryk i form af karudvidelser, pigmentpletter og rynket hud. Tilstanden er så hyppig, at det efterhånden er mere reglen end undtagelsen, at kvinder rammes af solskader, siger Per Bjerring.

Selvom skaden er sket, og solen er noget af det mest ødelæggende, du kan udsætte din hud for, er det dog ikke for sent at rette op på de kosmetiske fejl, fortæller hudlægen.

- Ligesom med akne er der mange, der finder sig i solskaderne, men selvom det lægefagligt bliver betragtet mere som selvforskyldte skader og plager end egentlig sygdom, skyldes det stadig en miljømæssig påvirkning af huden, som man kan reparere på. Der findes forskellige lasertyper, der modvirker karudvidelser og pigmentforandringer, ligesom der findes fillers og opstramningsmetoder til rynker.