Er du konfliktsky? Det kan gøre dig ... forkølet!
Et godt skænderi styrker kroppen og kan dermed være med til at forhindre, at du ender som snottet og syg. Foto: SCANPIX arkiv
Er du igen-igen blevet ramt af snotnæse, hoste og ubehag denne vinter? Det kan være din adfærd, der gør, at du selv beder om at blive forkølet.

Af Lisbeth Madsen, Aller Media

Har du et stort socialt netværk? Og passer du dine sengetider? Det er nemlig ikke lige meget, hvis du gerne vil slippe for flere forkølelser denne sæson.

Prevention.com har samlet en række typiske årsager til, at vi svækker vores immunforsvar, hvilket gør os mere tilbøjelige til at fange en forkølelse eller influenza.

Sådan forbereder du dig mod snot: Det bør du have i dit lille hjemmeapotek. Se guiden på Femina.dk

Du holder dig for dig selv

Hvis du er typen, der hellere vil sidde hjemme foran fjernsynet eller læse en god bog, frem for at mødes med venner eller hænge ud med kollegerne til en fyraftensøl, så er der faktisk en større sandsynlighed for, at du oftere bliver ramt af sygdomme. I en undersøgelse fulgte forskerne 276 deltagere mellem 18 og 55 år, og forskerholdet kunne konkludere, at de der havde flest sociale forbindelser også havde lettere ved at undgå at blive smittet med en forkølelsesvirus end de resterende deltagere.

Du sover for lidt

Hvis du ikke får din søvn, så vil det påvirke dit immunforsvar negativt. En gruppe forskere fra University of Chicago fandt ud af, at dem, der kun sov omtrent 4,5 timer om natten, havde væsentligt færre antistoffer mod influenza i kroppen, end de der sov mellem 7,5 og 8,5 timer per nat. 

Fem ting, du kan spise mod en forkølelse: Se sundhedsboosterne på Femina.dk

Du er konfliktsky

Et godt skænderi på 15 minutter med din partner kan faktisk booste din krop lige så godt som moderat motion. Det konkluderede forskere ved University of California i en undersøgelse blandt 41 par. Men hvis ikke I taler ordentligt til hinanden, bruger sarkasme og fornærmelser, så vil det resultere i et dårligere immunforsvar og et højere niveau af stresshormoner i kroppen.

Du deler for mange ting med andre

Smitte overføres ofte fra hånd til hånd, forklarer Neil Schachter, læge ved Mount Sinai School of Medicine. Så tænk over, at du ikke fører hånden op til munden, hvis du lige har rørt ved håndtag, fælles kuglepenne, en dankortterminal, en elevatorknap osv. 

Så gode er vi danskere til at vaske hænder efter toiletbesøg: Læs mere på Søndag.dk

Du griner for sjældent

Tager du livet meget seriøst, så er der en sandsynlighed for, at du snyder dig selv for et bedre immunforsvar. En gruppe forskere fra Loma Linda University School of Medicine fandt ud af, at hvis deltagerne så en sjov film, der varede en time, så steg aktiviteten i deres immunforsvar væsentligt. 

Se også: