Er du i stødet? Undgå dask over nallerne
En simpel nøgle til hoveddøren kan bruges, hvis man vil aflade sig selv. Foto: Katrine Damkjær/Scanpix
Det er nemt at aflade sig selv med eksempelvis en nøgle, før den statiske elektricitet giver et dig et rap over nallerne.

Mens man udfører ganske almindelige hverdagsting som at åbne en plastikbøtte, trække en uldtrøje over hovedet eller stige ud af en bil, kan man pludselig se gnister eller få et rap over fingrene.

Kroppen og alle genstande har konstant elektriske ladninger i molekylerne, og statisk elektricitet opstår for det meste, når to forskellige materialer - eksempelvis en hånd og et metalhåndtag - kommer i kontakt med hinanden.

Normalt mærker vi det ikke, fordi ladningerne forsvinder hurtigt. Men er materialerne elektrisk højisolerende, kan det give et mærkbart dask, hvis ladningerne ikke har fået afløb inden, forklarer Joachim Holbøll, der er professor i højspændingsteknik ved Danmarks Tekniske Universitet.

- Det er bare et spørgsmål om, hvor kraftigt det er. Rigtig mange plastmaterialer genererer disse elektriske ladninger. Bare du går på et godt isoleret gulv - som et af vinyl - og trækker lidt på fødderne, kan der opstå elektriske ladninger mellem skoene og gulvet, siger han og fortsætter:

- Fordi skoene ligesom gulvet er godt isoleret, mærker vi ikke de ladninger, der opbygges, indtil vi når et dørhåndtag. Pludselig får vi kontakt til noget elektrisk ledende, der har jordforbindelse, og så får man det der lille stød, når ladningerne, som hele kroppen har ophobet, forsvinder.

Af og til er dasket så kraftigt, at det kan slå en lille gnist, men det giver mest af alt blot en forskrækkelse, siger overlæge Jens Cosedis Nielsen, der er professor i behandling af hjerterytmeforstyrrelser ved Aarhus Universitetshospital.

- Hvis det bare er de her små dagligdags udsættelser for statisk elektricitet i hjemmet eller på arbejdet og ikke noget, der skyldes defekt elektrisk udstyr, så er det ikke noget, der er beskrevet som farligt i lægevidenskaben. Heller ikke på patienter, som har pacemaker eller en indopereret hjertestarter, siger han og uddyber:

- Det er ikke nogen stor strøm, der løber igennem. Men hvis nu der slog et lyn ned i en bil, og man bagefter rørte ved den, var det noget andet, for så kunne der være en kæmpe ladning på bilen.

Hvis man ikke bryder sig om chokket og spjættet, det giver, kan man sagtens aflade sig selv, siger Joachim Holbøll.

Man kan investere i antistatiske spray til tøj eller møbler, antistatiske måtter til gulvet og bilen eller en antistatisk strop til at sætte bag skoene. Men også en helt almindelig nøgle kan fjerne den mærkbare statiske elektricitet.

- Hvis man synes, det er ubehageligt, kan man tage en nøgle og lige lade den røre ved noget, der har jordforbindelse. Det giver nogle gange en lille gnist, men så slipper man for den ubehagelige fornemmelse i fingerspidserne, siger han og uddyber:

- Gerne noget af metal, som er forbundet til eksempelvis jorden eller bygningen. Eksempelvis en radiator. Det vil være tilstrækkeligt til at aflade sig selv.

Fakta: Undgå at få et rap over fingrene

- Undgå materialer af plast, uld og kunststof.

- Brug i stedet bomuld og læder.

- Tag en nøgle, og aflad dig selv ved med nøglen i hånden at røre en genstand med jordforbindelse.

- Anvend antistatiske produkter.

Kilder: Københavns Universitets fysikleksikon og Joachim Holbøll.

/ritzau/FOKUS