Dette indhold er sponsoreret
Mange af os danskere er glade for øl. Der er især sket en stigende efterspørgsel på øltyper, der adskiller sig fra de helt almindelige og klassiske øl. Der findes nemlig en hel verden af øl, som bare venter på at blive udforsket. Flere og flere er også begyndt at interessere sig for det mere tekniske i gæringsprocessen og brygningen af bestemte øltyper. Hvis du er glad for øl, har du helt sikkert smagt en del specialøl, men du er måske ikke klar over, hvilken type af øl de karakteriseres som. Vi vil derfor gerne gøre dig klogere på et par øltyper og processen bag dem. Læs med her, hvis du gerne vil vide mere om både glutenfri øl, overgæret øl og undergæret øl.
Glutenfri øl
Det er blevet utrolig populært for bryggerier at brygge glutenfri øl. Glutenfri øl er selvfølgelig henvendt til glutenallergikere, men du kan også sagtens drikke det, selvom du ikke lider af glutenintolerance. Mange oplever nemlig ofte en form for oppustethed eller mavekneb, når de drikker almindelig glutenholdige øl. Derfor kan glutenfri øl være et godt alternativ. Du kan få glutenfri øl, der er brygget på to forskellige måder. I den ene metode brygges øllen med naturlig glutenfri malt, og her er øllen altså 100 % glutenfri. Dog vil en del af øllens smag og karakter mangle i sådanne øl. I den anden metode tilsættes der et enzym i slutningen af produktionen, som nedbryder den eksisterende gluten i øllen. Her bliver den glutenfri øl altså ikke 100 % glutenfri, men glutenindholdet bliver så lavt, at det opfylder lovkravet om at kunne kategoriseres som glutenfri øl.
Overgæret øl
Når en øl kategoriseres som overgæret, er det fordi, at gæren samler sig ovenpå væsken i stedet for i bunden. Dette skyldes de ret høje temperaturer, som øllet gæres i. Temperaturen ligger ofte et sted mellem 15-30 grader under gæringen. Overgæret øl brygges også en del hurtigere end mange andre typer af øl, da gæringsprocessen kun tager et par tage. Fælles for de overgærede øl er, at de er ret kraftige i smagen, og de har en bitter eftersmag grundet tilsætningen af humle. De overgærede øl er udbredte, og du kender sikkert godt til de populære overgærede øltyper såsom hvedeøl, porter og India Pale Ale.
Undergæret øl
I modsætning til den overgærede øl falder gæren til bund i den undergærede øl. Det er fordi, at der i brygningen anvendes en bestemt type gær, som spiser alle sukkerstofferne i øllet og falder derefter til bunds, fordi det ender med at veje for meget. Denne gæring sker under forholdsvis lave temperaturer, som er på omkring 5-10 grader. På grund af de lave temperaturer tager gæringen også længere tid. De undergærede øl er mindre bitre, og du kender helt sikkert til de undergærede øltyper såsom pilsner, classic og en velkendt lager. Det er altså de undergærede øl, der er de absolut mest udbredte øltyper i hvert fald i Danmark.