Administration 

Er du bange for stilhed? Du er ikke alene! Læs her hvorfor

Mange af os har svært ved at være alene, men der kan heldigvis gøres noget ved det. (Foto: Foto: SCANPIX arkiv)

Skynder du dig at tænde for tv'et, så snart du kommer hjem, fordi du ikke bryder dig om stilheden? Måske har du det svært i dit eget selskab.

Af Annette Aggerbeck, PSYKOLOGI, Aller Media

Susannes kalender er så fyldt, at hun stort set kun opholder sig i sin lejlighed for at sove. Hun er sjældent hjemme. Og når hun endelig er alene hjemme, skynder hun sig at sætte musik på eller tænde for tv for at overdøve stilheden. Eller også ringer hun rundt til familien. Susanne bor for sig selv, efter datteren er flyttet hjemmefra, men bryder sig slet ikke om at være alene.

Sådan er der mange mennesker, der har det. Og det gælder, uanset om man er single, er i parforhold, er en del af en familie eller bor i bofællesskab. Det kan være meget ubehageligt at være alene. Og det kan der ifølge psykoterapeut Christina Copty være flere grunde til. En af forklaringerne er kulturel.

(artiklen fortsætter under boxen)

Se også:

- Vi lever i et samfund, hvor vi kun er noget i egne og andres øjne i kraft af det, vi gør, i stedet for det vi er. Vi opdrages til, at vi hele tiden skal præstere for at være en succes i samfundets øjne. Når vi så er alene og ikke fylder vores rum med støj og gøremål, konfronteres vi med stilheden og følelser som forvirring, rastløshed og tomhed, fordi vi bliver formålsløse, siger psykoterapeuten.

I nutidens individorienterede samfund handler det om at gøre en forskel for sig selv og realisere sig selv, hvor det før handlede om, at man var del af et fællesskab, hvor det, den enkelte gjorde, bidrog til fællesskabet.

Men hvis man kun lever for at tilfredsstille sine egne behov og lyster, går det let hen og bliver meningsløst.

Undersøgelser viser nemlig, at vi synes, livet giver mening og dermed også glæde, når vi giver af os selv til andre og gør en forskel for fællesskabet. Lever vi kun for at tilfredsstille os selv, får vi øje på, hvor meningsløst vores liv kan være, når vi er alene med os selv og får tid til at reflektere over vores liv. Så derfor handler det at være alene også om en frygt for at opleve livets meningsløshed, mener Christina Copty.

Har du mange drømme for 2016? Her er vejen til at nå dem

Vi flygter

Når vi er alene, får vi mulighed for at lægge mærke til, hvordan vi egentlig går rundt og har det. Mange mennesker er bange for at opleve smertefulde følelser og flygter derfor fra dem.

Derfor har vi typisk også sværere ved at tilbringe tid i eget selskab, når vi er i krise – når vi for eksempel bliver skilt, oplever en ny rund fødselsdag, børnene flytter hjemmefra, eller vi mister vores arbejde eller et menneske, vi holder af.

Frygten for ensomhed er en anden meget udbredt årsag til, at vi undgår at være for os selv. Måske går vi rundt med en følelse af at være ensomme, men forsøger at overdøve dette ubehag ved at være sammen med andre hele tiden.

Og måske hjælper det ikke engang at søge andre menneskers selskab, fordi man føler sig ensom uanset hvad.

- Hvis du føler dig ensom eller er bange for ensomhed, har du sikkert oplevet noget på et tidspunkt i dit liv, som gør, at du forbinder det at være alene med noget ubehageligt. Det kan være, at du var meget overladt til dig selv i din barndom – måske var du i alt for tidlig alder tit alene hjemme, fordi dine forældre arbejdede meget, og det fik dig til at føle dig forladt og hjælpeløs. Og det er så den samme følelse, der dukker op i nutiden, når du er alene – også selvom du jo ikke som voksen er hjælpeløs, når du er for dig selv, siger Christina Copty.

Det kan også tænkes, at du er vokset op i en familie, hvor du hverken blev set og hørt, og hvor man ikke forsøgte at imødekomme dine behov. Det kan give en følelse af at være meget alene med sine behov og en ensomhedsfølelse senere i livet. Når man er for sig selv, kan man også komme i kontakt med en oplevelse af at være ubetydelig.

- Følelsen af ubetydelighed kan også være grundlagt i barndommen, hvor man måske aldrig var god nok i sine forældres øjne. Det kan være så smertefuldt at mærke ubehaget ved at føle sig ubetydelig, at man gør alt for at holde sig beskæftiget for at holde følelsen på afstand. Derfor kan man heller ikke holde stilhed ud, siger Christina Copty.

Et sensitivt nervesystem, hvor man let bliver bange, kombineret med en livlig fantasi, kan også gøre os bange for at være alene. Nogle kvinder er bange for at opleve indbrud, når de er alene, og sørger derfor altid for at have selskab, hvis de en aften er alene hjemme.

Er du din egen værste kritiker: Sådan bliver du bedre mod dig selv

Forhold dig til følelser

Som mennesker lever vi med en dobbelthed, fordi vi bliver født alene, og vi dør alene, men samtidig er vi dybt afhængige af hinanden. Så det handler om at finde en balance mellem at være adskilt fra andre og samtidig forbundet med andre.

Når det er vigtigt at kunne være alene med sig selv, er det ifølge Christina Copty fordi, vi ved at være alene og stille med os selv giver plads til, at vores tanker og følelser kan få lov til at fylde, uden at vi hele tiden bliver distraheret af udefra kommende stimuli.

Når vi er alene i stilhed, får vi mulighed for at mærke os selv, og det er jo netop det, vi vil undgå ved at piske rundt og hele tiden holde os beskæftigede. Men vi gør kun ondt værre, når vi flygter fra os selv.

- Vi er nødt til at lære os selv at kende, hvis vi vil have det godt med os selv. Vores ubehag forsvinder ikke ved at flygte fra det. Vi er nødt til at forholde os til vores følelser, for kun derved bliver vi klogere på os selv, så vi kan handle på vores behov og skabe et liv, vi har det godt med, siger Christina Copty.

Det betyder også, at vi kan opnå bedre relationer til andre, gå efter vores behov og sætte grænser, når vi har brug for det. Vi bliver desuden bedre til at koncentrere os og fordybe os, når vi ikke hele tiden søger ydre stimuli. At være alene uden angst renser hjernen og giver os overskud.

Find balancen

Når vi skal finde balancen mellem at være sammen med andre og også kunne være alene, er første skridt at blive bevidst om, hvorfor vi flygter for os selv – hvad er det, der gør det så svært for os at være alene? Og hvad gør vi for at undgå det? Er det en følelse af ensomhed, der ligger til grund, så anbefaler Christina Copty, at man begynder at være mere ærlig omkring sig selv over for andre.

- Find nogen at tale med. Sådan rigtigt tale med. Mange mennesker kan sagtens dele alt muligt, der sker i deres liv, men deres inderste tanker deler de sjældent med nogen. Så vælg et menneske, som du føler dig tryg ved, og forsøg at skabe en dyb forbindelse til det andet menneske, der kan støtte dig i din proces til at kunne være alene, siger Christina Copty.

- Det kan være et familiemedlem, en veninde, en terapeut, en præst eller hvem du ellers kan forestille dig at række ud til. Hvis vi vil lære at kunne være alene, er det vigtigt, at vi lærer at holde af os selv. Først når vi sætter pris på os selv, bliver det nemt at være alene. Det er desuden vigtigt at gøre sig klart, at livet både rummer svære følelser og dejlige følelser, og først når vi tør rumme alle vores følelser, bliver vi mere hele og autentiske som mennesker, fastslår hun.

Er overspringshandlinger gode eller dårlige for dig? Få styr på fakta her

Pokal
Kendte

Claus Meyer:

En af de største oplevelser i mit liv

slædehunde
Dyreliv

Menneskets bedste ven: 

Guld værd i oldtiden

Nyheder

USA vil donere flere vacciner end alle andre tilsammen

Margrethe
Kongelige

Dronningen til hemmelig fødselsdag

Jes Dorph
Kendte

Jes Dorph-Petersen bliver vært igen

Chris
Nyheder

Chris Anker Sørensen: Hyldes med æresløb

Notre  dame
Nyheder

Pengene vælter ind:

Notre Dame skal genopbygges

restaurant
Mad og drikke

Spisested politianmeldt: Staten har svigtet mig

Pengesedler og mønter
Nyheder

Skrabede sig til milliongevinst - barnebarn får det halve

tilskuere
Sport

Se video: Fodboldfans jagter dommer og kaster brændende fakkel ind i hans bil

frederik og margrethe
Kongelige

Første gang i flere år: Dronningen og kronprinsen rejser udenlands

dollars-sedler
Helt vildt

Kvinde havde lagt plan for lottogevinst inden hun vandt

Krimi

Voldsom brand på bosted - en fundet død

tallerken med hummus
Mad og drikke

Du må ikke spise denne hummus

stormvejr
Nyheder

Storm på vej
- her kan den ramme

bakterier
Sundhed

Bor du i et legionella-ramt område?

Molly Egelind og kolleger
Kendte

Sygeplejeskolen-stjerne: Jeg har ikke følt mig specielt voksen

esben
Kendte

Esben Dalgaard:

Udfordrende at få en dødsdom

Chris Anker
Sport

Chris Anker Sørensen:

Udgiver bog efter sin død

La Palma
Helt vildt

Vild video:

Lava får pool til at koge

Ulla Vejby
Film og TV

Sygeplejeskolen eller Badehotellet:

Jeg elsker roller med skæve personligheder

lønninger
Nyheder

Det tjener cheferne: Årsløn 57 millioner

Grønland
Nyheder

Grønland: Rekordhøjt antal smittede

vm
Sport

Dansk VM-guld i enkeltstart

Bangkok
Nyheder

Bangkok gør klar til turister i november

Nyheder

Regeringen afviser indgriben på boligmarkedet

en masse bliver vaccineret
Corona

Corona på tilbagetog i Danmark:

Kontakttal på 0,7

en blond kvinde med protest-skilt bagved
Krimi

Sådan blev den russiske spion slået ihjel

En mand i mørkt tøj
Kendte

Simon Kvamm har solgt sit hus i Nordjylland

Krimi

26-årig anholdt for voldtægt af 60-årig 

en gøende hund
Dyreliv

Sådan stopper du din hunds gøen

Billede af skægget mand, som vinker og Mary i løbetøj
Kongelige

Kronprinsesse Mary jubler:

Far på besøg

Skyskrabere set nedefra
Krimi

Selvmorder rammer sagesløs fodgænger – begge dør

billeder af hunde på en jernlåge
Krimi

75 hunde dør i brand på hundepension

to med maske fotograferer hinaden foran et skilt
Corona

COVID-19 har slået flere amerikanere ihjel end den spanske syge

En ældre dame smiler
Sundhed

Farvel gebis:

Vi beholder vores naturlige tænder

to mennesker med masker
Nyheder

Trudeau fortsætter efter canadisk valg

Osrams hovedkontor
Nyheder

Mand stjal

67 kilo guld

fra sit job

En politibetjent set fra ryggen.
Krimi

Fuld mand

bed betjent

Chris Anker Sørensen
Sport

Chris Anker Sørensen:

Bror døde også på cykel

Chris Anker Sørensen og hans kone Michelle til en prisuddeling i 2019.
Sport

Chris Ankers kone i chok:

Kan ikke rumme at jeg

aldrig skal kysse ham igen

Sangeren Annika Aakjær på den røde løber med vildt og rødt hår
Underholdning

Annika Aakjær syg:

Aflyser alt

Retten i Aalborg set udefra.
Krimi

52-årig indrømmer

drab på ekskone

En kæmpe bunke blandede vingummibamser i forskellige farver.
Mad og drikke

Farlige vingummier –

du kan blive kvalt

Screendump fra overvågningsvideo manden, der er klædt i sort er meget utydelig.
Krimi

Voldtog 60-årig kvinde

ved du hvem han er?

Corona
Nyheder

Pfizer: Vaccine til børn er sikker og virker

Nyheder

Rusland:

Otte personer døde i skyderi 

Hørsholm
Nyheder

Ejendomsmarkedet gløder: Boligdrømme til over 30 millioner

Katrine Greis-Rosenthal
Underholdning

Sygeplejeskolen-stjerne:

Har fundet det gode familieliv

Nyheder

Da Kanariske Øer:

5000 er evakueret 

The Crown
Underholdning

Emmy-uddeling: The Crown løb med store priser  

tænder
Nyheder

Styrelse stopper salg af tandblegemidler

Portræt af Anne Louise Hassing i blødt lys der ligner solopgang og en hvid kjole.
Kendte

Anne Louise Hassing

kærligheden brast

Et sæt hænder klædt i blå engangshandsker med en klud i den ene og en spray i den anden.
Nyheder

Vil have en

hygiejnemilliard

til rengøring

Portræt af Mathilde Falch på en sort baggrund.
Underholdning

Toppen af poppen:

VILLE tale om andet

end musikken

Portræt af Tina Lund i solskin med udslået hår.
Kendte

Tina Lund

gift igen

Nyheder

Vulkan i udbrud

på ferieø

ATK-bil
Krimi

Blitzet: "Førerløs" bil

drønede igennem byzone

Prins Andrew i forgrunden bag ham ses prinsesse Beatrice med en stor sort og hvid hat.
Kongelige

Dropper sit skjul:

Besøger datter

på hospitalet

En flersporet stor vej med en cykelovergang og en vejbro oppe over,
Sport

Chaufføren var

IKKE skyld i

Chris Ankers død

Sarah Grünewald og christiane schaumburg-müller
Kendte

Vild med dans-vært: Jeg trives ikke med noget der er forbudt

Peter Kofod og  Anders Vistisen
Nyheder

DF-profil: Jeg vil arbejde dag og nat for dansk brexit

John Rosenhøj
Nyheder

DF'er beskyldes for at have tilbudt prostitueret som "slavetøs"

billede af politibil
Krimi

Mystik: Mand alvorligt såret af knivstik på dansk motorvej

noller
Kendte

Noller: - Jeg fortryder ikke noget

Sport

Cykelverdenen sørger over Chris Anker Sørensens død

Janni Ree
Kendte

Janni Ree:

Udgiver bog om tabu

natteliv
Nyheder

Efter genåbningen:

Vi vælter i byen

Øgendahl
Kendte

Mick Øgendahl:

Hædret med flise

tårnspring
Helt vildt

Vildt spring:

Hopper fra 21 meter høj klippe

Mette Frederiksen
Nyheder

Mette Frederiksen: Vi må løse Arne-udfordringer

mascha vang
Film og TV

Rystet Mascha Vang:

Det var modbydeligt

tauson
Sport

Clara Tauson i sin anden WTA-finale

thulesen
Nyheder

Thulesen Dahl genvalgt som formand 

en politiafspærring og nogle betjente
Krimi

52-årig erkender drab på kvinde 

en rødhåret dame i kjole og en mand i jakkesæt
Nyheder

Støjberg og Thulesen Dahl fik stående klapsalver

En gammel mand med høj hat og en lidt yngre med samme hat
Kongelige

Det her var prins Philips sidste (muntre) sætning

pia kjærsgaard går ned ad en trappe
Nyheder

Pia Kjærsgaard giver Thulesen Dahl sidste advarsel

to dansere på et gulv
Kendte

Vild med dans-deltager: Det er uacceptabelt

en håndværker foran en villa
Nyheder

Hver anden glemmer deres skattefradrag