På en travl morgen over madpakkerne er det værste, der kan ske, at et af æggene ikke vil pilles.
Skallen flækker i stedet i tusindvis af små dele, der hægter sig fast på ægget og helt bliver hængende, i mens du trodsigt kæmper for at få ægget frit og klar til madderne.
Men hvorfor opfører nogle æg sig så modbydeligt, når andre nemt og hurtigt smider skallen, så snart du har slået den løs?
Jo, det skyldes ganske enkelt én ting. Det afhænger af, hvor friske dine æg er, forklarer videnskab.dk.
Et dilemma for ægge-elskere
Vil du have et æg, der er nemt at pille, skal du altså gå efter et, der er lidt ældre, fortæller forsker og seniorrådgiver Jens Kirk Andersen fra Afdelingen for Fødevaremikrobiologi på Danmarks Teknikske Universitet (DTU):
- Jo nyere ægget er, des sværere er det at pille, siger han.
Et nylagt æg har altså den kvalitet, at det er frisk. Men et ældre æg har den kvalitet, at det nemmere kan pilles, så hvad skal du vælge?
Det er helt op til dig selv, siger forskeren og pointerer, at både de nye og ældre æg er gode, så det handler mest af alt om udseende og praktik.
Men uanset hvilke æg du vælger, skal du være opmærksom på, at et æg ikke må bruges, hvis det er mere end fire uger gammelt.
Skal det være ideelt til pilning, skal det være omkring 7-10 dage gammelt.