Manden blev kvalt på jobbet: Nu kræver enke erstatning
Den 34-årige ukrainer Mykola Makarenko omkom 12. oktober 2017 på en gård ved Tølløse på Sjælland. Nu kræver enken erstatning. Foto: Privat/Fagbladet 3F
Burde Arbejdstilsynet og politiet have rettet anklagen imod en anden arbejdsgiver efter en mands død på jobbet? Det spørgsmål er centralt i en sag, der skal for retten mandag.

Knap 747.000 kroner. Det skal den ukrainske enke Ekaterina Makarenko have i erstatning efter at hendes mand døde i en arbejdsulykke i Danmark. Det kræver hendes advokat i forbindelse med en retssag om dødsulykken.

Sagen skal behandles mandag ved Retten i Holbæk, skriver Fagbladet 3F.

- Nogen fra arbejdsgiverens side bad Mykola om at lave noget arbejde på en måde, der indebar en risiko for hans liv. Arbejdet var ikke planlagt godt nok, siger enkens bistandsadvokat, Simon Eilrich.

Den 34-årige ukrainer Mykola Makarenko omkom 12. oktober 2017 på en gård ved Tølløse på Sjælland. Det skete, mens han var i færd med at fjerne spirende korn i en kornsilo.

Ukraineren befandt sig ovenpå korndyngen for at fjerne det spirende korn fra overfladen, da han pludselig forsvandt ned i et hul i kornet og blev levende begravet i den halvfyldte kornsilo med havre.

Først mere end fire timer efter anmeldelsen af arbejdsulykken til politiet lykkedes det redningsarbejdere at grave Mykola Makarenko fri. Han blev fundet død cirka to meter fra bunden i kornsiloen.

Arbejdsgiveren har ifølge Arbejdstilsynet oplyst, at der ikke var givet nogen egentlig instruktion i forbindelse med arbejdet. At de bare var gået i gang med arbejdet.

Det fremgår også af Fagbladet 3F’s aktindsigt i sagen hos Arbejdstilsynet, at ukraineren ikke bar nogen sikkerhedsline, da han gik ovenpå kornet i siloen.

Arbejdstilsynet mener, at der burde være brugt en sikkerhedsline i forbindelse med arbejdet i kornsiloen – og har givet arbejdsgiveren et strakspåbud efter arbejdsulykken.

Ifølge politiets anklageskrift var arbejdet hverken planlagt, tilrettelagt eller udført fuldt forsvarligt.

Midt-og Vestsjællands Politi har tidligere udstedt et bødeforlæg på 80.000 kroner for overtrædelse af arbejdsmiljøloven. Men arbejdsgiveren har afvist at betale bøden, og derfor er sagen endt i retten.

Fagbladet 3F
via Listen To News