Enhedslisten afviser fortsat satspuljen
Enhedslisten til finanslovforhandlinger med regeringen. Men satspuljeforhandlingerne vil partiet ikke være med til. Foto: Lars Krabbe / POLFOTO
Enhedslisten vil trods sin nye status som magtfuldt støtteparti ikke indgå i satspuljeforliget.

Selvom Enhedslisten nu for alvor er tæt på magtens centrum som regeringens støtteparti og i disse dage forhandler finanslov, så vil partiet ikke tage ansvar for satspuljerne og være en del af forliget bag.

Netop i dag er fordelingen af satspuljemidlerne blevet præsenteret, og Enhedslisten er det eneste af Folketingets partier, som står udenfor.

"Vi vil ikke være med til at tage pengene fra pensionister, arbejdsløse og kontanthjælpsmodtagere for at dække de behov, der er i samfundet. De penge, der skal bruges til offentlige udgiftere, de skal kradses ind over skatten, sådan at de rigeste betaler mest, og ikke så de fattigste betaler mest," siger gruppeformand Per Clausen (EL) til Newspaq.

Han mener ikke, at Enhedslisten er nødt til at tage ansvar på dette område.

"Det her er vi lodret imod, og det vil vi have afviklet. Så længe vi ikke kan få det afviklet, så er vi heller ikke med til at give de penge ud, som det handler om. Det, vi jo arbejder på, er at skabe bedre forhold for arbejdsløse, kontanthjælpsmodtagere eller pensionister. Det kunne vi gøre ved at afskaffe satspuljen, men det kan vi også gøre via finansloven ved at opnå nogle andre forbedringer. Så må vi jo arbejde for det, når det ikke er muligt at få afskaffet satspuljen," siger Per Clausen.

Satspuljen består af penge, der reserveres til særlige tiltag på social-, sundheds- og arbejdsmarkedsområdet, der skal forbedre vilkårene for modtagere af overførselsindkomster og svage grupper i samfundet. Pengene hentes fra den automatiske regulering af overførselsindkomsterne, der dermed stiger mindre end den gennemsnitlige lønudvikling. Helt præcist 0,3 procent mindre. Satspuljen blev opfundet i 1990 og senest justeret i 2003. Enhedslisten har hele tiden været imod satspuljen og mener ikke, at det er overførselsindkomsterne, der skal holde for.

"Mit grundsynspunkt er, at vi ikke medvirker til en ordning, hvor man pålægger kontanthjælpsmodtagere, arbejdsløse og pensionister en ekstra skat for at finansiere dele af den offentlige sektor. Det medvirker vi simpelthen ikke til. Det kæmper vi imod, og af samme grund er vi heller ikke med til at fordele pengene," fastslår Per Clausen, der dog anerkender, at de formål, satspuljemidlerne går til, generelt er fine. De skal bare tages et andet sted fra.