Engell: Messerschmidts fremtid afhænger af EU-redegørelse
Hvis Morten Messerschmidt (DF) frifindes for EU-svindel og selv kan vælge frit, skal vi regne med at se ham som kandidat til Folketinget ved næste valg, siger Hans Engell. Foto: Morten Melhede/Scanpix
Hvis Messerschmidt selv kunne vælge, står han på stemmesedlen til næste folketingsvalg, vurderer Hans Engell.

Det er en kampklar Morten Messerschmidt (DF), som er vendt tilbage efter syv måneders fravær i politik.

Men hele europaparlamentarikerens politiske fremtid afhænger stadig af én eneste ting: En redegørelse fra EU's antisvindelenhed, Olaf.

Sådan lyder vurderingen fra politisk kommentator Hans Engell.

- Bliver det en frifindelse, vil vejen være banet til, at han både kan fortsætte i Europa-Parlamentet og måske også vende tilbage til dansk indenrigspolitik og blive opstillet til Folketinget.

- Men hvis det bliver en rapport, som er stærkt kritisk og måske endda fører til retssager, ser det helt anderledes ud, siger han.

Morten Messerschmidt har været ude af politik siden oktober, hvor han fik et ildebefindende.

Det skete oven på anklager om misbrug af EU-midler i fonden Feld og partialliancen Meld.

Selv mener DF's stemmesluger, at anklagen om svindel er en stramning. Der er i stedet tale om sjusk, forklarer han i et interview med TV2 News lørdag.

- Og det er klart, at hvis Olaf giver ham medhold i det, og der måske skal betales yderligere et beløb, og det ender med en næse, vil Messerschmidt kunne køre videre, siger Hans Engell.

- Men hvis det ender med, at Olaf sender sagen til det danske bagmandspoliti, og der rejses sag i Danmark i forhold til håndteringen af de her penge, så er det en helt anden sag, tilføjer han.

Ud over Messerschmidts ildebefindende har sagen også betydet, at han ikke længere er medlem af sit partis ledelse, det magtfulde koordinationsudvalg, ligesom han ikke længere er gruppeformand i Europa-Parlamentet.

Og han skal ikke regne med at få nogen af posterne tilbage, før Olaf er kommet med en redegørelse af sagen, vurderer Hans Engell.

- Det er tydeligt, at Dansk Folkepartis ledelse vælger en linje, hvor de siger: "Velkommen tilbage, Morten. Vi er glade for, at du er blevet rask og melder dig i arbejdstøjet" - men det er ikke sådan, at de tilbyder ham nogen nye poster eller stiller ham noget i udsigt.

- Det er meget klart, at DF-ledelsen også er afventende i forhold til den EU-beretning, der kommer, siger han.

Og hvis alt går vel, spår den politiske kommentator Morten Messerschmidt en fremtid i Folketinget.

- Jeg tror, - hvis han selv kunne vælge frit, og denne sag i øvrigt bliver en hvidvaskning af ham- at vi skal regne med at se ham som kandidat til Folketinget ved næste valg, siger Hans Engell.

/ritzau/