Engell: LA vælter ikke Løkke på skattereform
LAs leder, Anders Samuelsen, må svare på, om han vil vælte Lars Løkke, mener politisk kommentator Hans Engell.

Det er tvivlsomt, om Liberal Alliances leder, Anders Samuelsen, tør trække tæppet væk under statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) for at udskyde forhandlinger om en skattereform til efteråret. Bolden ligger hos Samuelsen efter Løkkes udskydelse.

Det vurderer politisk kommentator Hans Engell, som ikke ser en regeringskrise foran sig.

- Jeg er ret sikker på, at Anders Samuelsen vil have indrømmelser på topskatten. Men han vælter ingen regering på et tidspunkt, da forhandlingerne slet ikke er startet, siger Hans Engell.

Han ser ikke, hvordan Anders Samuelsen vil forklare og forsvare, hvorfor LA skal trække tæppet under regeringen. Specielt ikke når Løkke siger, at han gerne vil skaffe så mange penge som muligt til at lave en ambitiøs skattereform, siger Hans Engell.

Mandag truede Anders Samuelsen med, at han ikke vil garantere regeringens liv, hvis den udskyder skattereformen efter grundlovsdag 5. juni. Han vil ikke koble reformen sammen med forhandlingerne om finansloven for 2017, påpeger Hans Engell.

- Anders Samuelsen må nu vise, om det står til troende, eller om det bare er mundsvejr. Han må vise, om han vil sætte Lars Løkke på plads, eller om LA bare føjer sig. Lige nu taler Samuelsen i tunger, siger Hans Engell.

- Han ved udmærket godt, at regeringens udspil betyder, at den ikke vil forhandle en skattereform før sommerferien.

Løkke har forklaret, at regeringen først vil finde penge til større udgifter til asylansøgere og flygtninge. KL's tal viser, at der i år kommer 37.000 flygtninge med permanent ophold samt familiesammenførte, påpeger Hans Engell.

- Det svarer til, at Danmark får en ny kommune. Det er meget svært for Anders Samuelsen at true med at vælte regeringen på dét grundlag. Omvendt er han kravlet langt op i træet, siger han.

/ritzau/