Energiforbrugeter blæst helt i bund
Strøm ? Et sammenfald af kraftig blæst over Danmark og et meget lavt elforbrug nytårsdag betød for første gang, at flere hundrede vindmøller og stort set alle kraftvarmeværker var stoppet nytårsnat og -dag

Da de fleste danskere sov branderten ud nytårsdag, var elforbruget i Danmark på et minimum af det normale. Men da blæsten over Danmark i går samtidig sendte vindmøller på overarbejde, var flere hundrede vindmøller og kraftvarmeværker i Jylland og Fyn for første gang blevet lukket ned.Det oplyser Thomas Krogh, vagthavende ingeniør ved Energinet.dk, der ejer el- og naturgasnettet i Danmark.

Et sjldent sammenfald

»Det er et sjældent sammentræf af manglende forbrug og overproduktion, og vi har ikke før været nødt til at lukke så mange ned. Men vinden har været særlig kraftig i nat, og når danskerne samtidig bruger så lidt strøm efter nytårsfesten, har der været en overproduktion af el – og den kan man jo ikke gemme,« siger Thomas Krogh.

Nytrsdag er anderledes

Ingeniøren oplyser, at der i går var lukket for 300 vindmøller, mens også stort set alle 56 kraftvarmeværker i Jylland og på Fyn var lukket og først for lov til at starte igen klokken 13.00.El-forbruget er omkring 10 procent mindre nytårsdag end en almindelig hverdag, og desuden kan det tydeligt aflæses, hvornår danskerne står op nytårsdag.»Hele forbrugsmønstret er forskubbet. Normalt begynder elforbruget tidligt om morgenen, når folk står op for at lave kaffe, men nytårsdag er det skubbet helt hen til middag. Og forbruget af el bliver først normalt ud på aftenen,« siger Thomas Krogh.