Energiforbruget er blæst i bund
Flere hundrede vindmøller og stort set alle kraftvarmeværker er stoppet nytårsnat- og dag på grund af blæst og lavt energiforbrug.

Da de fleste danskere sover branderten ud nytårsdag, er elforbruget i Danmark på et minimum af det normal. Men da blæsten over Danmark i nat og i dag har sendt vindmøller på overarbejde, er flere hundrede vindmøller og kraftvarmeværker i Jylland og Fyn for første gang blevet lukket ned.

Det oplyser Thomas Krogh vagthavende ingeniør ved Energinet.dk, der ejer el- og naturgasnettet i Danmark.

»Det er et sjældent sammentræf af manglende forbrug og overproduktion, og vi har ikke før været nødt til at lukke så mange ned. Men vinden har været særlig kraftig i nat, og når danskerne samtidig bruger så lidt strøm efter nytårsfesten, har der været en overproduktin af el – og den kan man jo ikke gemme,« siger Thomas Krogh og oplyser, at der mandag var lukket for 300 vindmøller, mens stort set alle 56 kraftvarmeværker i Jylland og på Fyn stadig er lukket og først for lov til at starte igen klokken 13.00.

El-forbruget er omkring 10 procent mindre nytårsdag end en almindelig hverdag, og desuden kan det tydeligt aflæses, hvornår danskerne står op nytårsdag.

»Hele forbrugsmønstret er forskubbet i dag. Normalt begynder elforbruget tidligt om morgenen, når folk står op for at lave kaffe, men i dag er det skubbet helt hen til middag. Og forbruget af el bliver først normalt ude på aftenen,« siger Thomas Krogh.