Energiforbruget er blæst i bund

Flere hundrede vindmøller og stort set alle kraftvarmeværker er stoppet nytårsnat- og dag på grund af blæst og lavt energiforbrug.

Da de fleste danskere sover branderten ud nytårsdag, er elforbruget i Danmark på et minimum af det normal. Men da blæsten over Danmark i nat og i dag har sendt vindmøller på overarbejde, er flere hundrede vindmøller og kraftvarmeværker i Jylland og Fyn for første gang blevet lukket ned.

Det oplyser Thomas Krogh vagthavende ingeniør ved Energinet.dk, der ejer el- og naturgasnettet i Danmark.

»Det er et sjældent sammentræf af manglende forbrug og overproduktion, og vi har ikke før været nødt til at lukke så mange ned. Men vinden har været særlig kraftig i nat, og når danskerne samtidig bruger så lidt strøm efter nytårsfesten, har der været en overproduktin af el – og den kan man jo ikke gemme,« siger Thomas Krogh og oplyser, at der mandag var lukket for 300 vindmøller, mens stort set alle 56 kraftvarmeværker i Jylland og på Fyn stadig er lukket og først for lov til at starte igen klokken 13.00.

El-forbruget er omkring 10 procent mindre nytårsdag end en almindelig hverdag, og desuden kan det tydeligt aflæses, hvornår danskerne står op nytårsdag.

»Hele forbrugsmønstret er forskubbet i dag. Normalt begynder elforbruget tidligt om morgenen, når folk står op for at lave kaffe, men i dag er det skubbet helt hen til middag. Og forbruget af el bliver først normalt ude på aftenen,« siger Thomas Krogh.

Følg os på Facebook

Så får du nyheder direkte leveret, og kan deltage i debatten på vores artikler.