Endnu én anholdt efter Saddam-video
To sikkerhedsvagter er nu anholdt i forbindelse med videooptagelserne af Saddam Husseins henrettelse. Hængningen af Saddams halvbror og en tidligere dommer er udskudt til søndag.

To sikkerhedsvagter, der arbejder for det irakiske justitsministerium, er fængslet i sagen om video-optagelserne af Saddam Husseins henrettelse 30. december.

Den flere minutter lange amatørfilm, der er optaget med mobiltelefon, havnede hurtigt på internettet og skabte både kritik og fordømmelse. På videoen ser man, hvordan Saddam Hussein hånes med ydmygende tilråb, mens han får lagt løkken om halsen før hængningen.

Det shiamuslimske parlamentsmedlem, Sami al-Askari, var selv til stede under henrettelsen. Han bekræfter over for nyhedsbureauet AFP, at to sikkerhedsvagter fra justitsministeret er fængslet, men at ingen af dem endnu er sigtet i sagen.

Væmmelse over videoen og øget internationalt pres er formentlig årsag til, at henrettelsen af Saddams to medskyldige i sagen om massedrab på 148 shiamuslimer i Dujail i 1980’erne er blevet udskudt.

En anonym regeringstalsmand sagde onsdag, at Saddams halvbror og en tidligere chefdommer under Saddam skulle hænges torsdag morgen ved solopgang.

Men efter appeller fra FN om at droppe henrettelserne, fik de to dødsdømte lov at slippe med skrækken - indtil videre.

»Jeg er sikker på, det vil ske søndag,« siger det shiamuslimske parlamentsmedlem Baha al-Araji til AFP.

Hans kollega Sami al-Askari understreger overfor BBC, at intet internationalt pres er stort nok til at udsætte henrettelserne for evigt:

»Loven tillader ikke engang præsidenten eller premierministeren at omgøre dommene eller benåde de to.«

En anden regeringstalsmand afviser dog, at der er sat en dato for, hvornår de dømte skal have løkken om halsen, skriver Reuters.

Saddams halvbror, Barzan Ibrahim al-Tikriti, og den tidligere chefdommer Awad Ahmed al-Bandar blev dømt til døden sammen med Saddam Hussein 5. november sidste år. Men FN’s højkommissær for menneskerettigheder, Louise Arbour, mener ikke, at de tre mænd fik en fair retssag.

Hendes opfordring om at lade de to mænd leve bakkes op af FN’s nye generalsekretær, Ban Ki-Moon.


Videoen af Saddam Husseins hængning kan ses her, men vi advarer om særdeles stærke billeder