Endnu en kommune sparer på ældres bad: Vaskes med vådservietter
Hvis sparekataloget på Bornholm går igennem kan de ældre se frem til et bad hver anden uge. Resten af tiden skal kropshygiejnen ske ved hjælp af vådservietter. Foto: Iris / Shutterstock / modelfoto.
- Jeg har jo været vant til at gå i bad hver dag. Men det kan jeg godt se, at jeg kan skyde en hvid pil efter, siger den 80-årige bornholmer Fritz Sandberg.

I november tog Odense Kommune hul på de første pakker vådservietter. De har erstattet vaskefade og etagevask til kommunens ældre og syge odenseanere.

Og ved årsskiftet tog Nyborg Kommune fat i vådservietterne, mens Stevns Kommune i 2015 var kommet de to fynske kommuner i forkøbet og havde indført "vask uden vand"-metoden på flere plejecentre.

Nu er vasketuren med vådservietter kommet til Bornholm, hvor Bornholms Regionskommune vil spare på ældreområdet ved at bade de ældre hver 14. dag - og så bruge vådservietter for resten.

Det skriver blandt andre TV 2/Bornholm.

Der er endnu ikke taget hul på vådservietterne på solskinsøen, men mandag besluttede et flertal i social- og sundhedsudvalget, at sende et spareforslag for 10 millioner kroner på ældreområdet videre til høring i Kommunalbestyrelsen, skriver den bornholmske tv-station.

Er vådservietter så galt?

Ligesom alle andre steder, hvor de ansvarlige udvalg har foreslået vådservietter har debatten bølget højt på Bornholm de seneste måneder.

Men det er ikke sikkert, at vådservietter er så galt endda. Erfaringerne fra Nyborg Kommune er gode:

- Vi har faktisk fået rigtig positive tilbagemeldinger - både fra borgere og fra deres pårørende. Der har selvfølgelig været en del spørgsmål og bekymring i starten, men ved at informere de ældre og deres pårørende er det blevet vendt til noget positivt, fortæller Jakob Slot Schmidt, kommunikationskonsulent i Nyborg Kommunes sundheds- og omsorgsafdeling, til DR.

Det bekræfter Ældresagen i Nyborg-Ullerslev, hvor formand Ib Kruse og hans medlemmer var skeptisk over for brugen af vådservietter:

- Vi så det som forringelser og forventede en reaktion, da de blev indført. Men den kom aldrig, flere oplever det tværtimod som mere hygiejnisk, siger Ib Kruse til DR.

Overlæge i den centrale enhed for infektionshygiejne ved Statens Serum Institut, Elsebeth Tvenstrup Jensen, siger blandt andet til DR, at afprøvninger på Køge Sygehus har vist, at patienterne ikke er så utilfredse med vådservietter, som man havde troet på forhånd:

- Den subjektive følelse af renhed ved, at man har brugt vand og sæbe og skyllet det af efter man har vasket sig, synes jeg ikke, man skal se bort fra, siger hun.

Der er ikke tid til Fritz' bad

Spareøvelsen på Bornholm handler om at indhente minutter i ældreplejen. Og det er er en af Bornholms ældre, den 80-årige Fritz Sandberg, ikke tilfreds med. Han siger til TV 2:

- Det er kun tiden, det handler om. Og det kan ikke være rigtigt. De bløde hænder i døgnplejen er forsvundet. Jeg har jo været vant til at gå i bad hver dag. Men det kan jeg godt se, at jeg kan skyde en hvid pil efter. For det er der ikke tid til.

Udover vådservietter lyder et andet forslag i det bornholmske sparekatalog blandt andet på at skære i antallet af rigtige bade fra et bad om ugen til et bad hver 14. dag.