Administration 

En VM-åbning, som kun Putin kunne have drømt om

"Inden åbningen handlede alt om Vladimir Putin, mens fodboldtilskuere fra hele verden strømmede til Luzjniki stadion." (Foto: Foto: Alexei Druzhinin/Ritzau Scanpix)

Eksperter fra sportsmediet Mediano vil i løbet af VM skrive daglige, eksklusive klummer her på avisen.dk/VM. Her vil du også kunne finde de daglige podcast, som Mediano optager hver morgen i hele VM-perioden.

Til sidst smilede de endda, de russiske spillere. Med to mål i overtiden var en sikker sejr blevet til en nærmest grotesk storsejr. 5-0 stod der på lystavlen på det store Luzjniki Stadion ved bredden af Moskva-floden. En bedre start på VM kunne Rusland ikke have drømt om.

VM-spil: Tip resultatet Spanien - Portugal

Jo, Putin kunne måske, for i hans verden er der ingen grænser for Ruslands storhed. Oppe i VIP-logen havde Ruslands statsleder, FIFA-præsident Gianni Infantino og den saudiske kronprins Mohammad bin Salman hele aftenen forsøgt at finde en passende grimasse i det storpolitiske show, VM-åbningskampen var. Men til sidst kunne Putin næsten ikke holde begejstringen tilbage.

Ruslands præsident har på alle tænkelige måder sminket sit land og gjort det klar til at blive vist frem for verden. Men sminke virker ikke på et fodboldhold; her kan intet dække over tingenes sande tilstand. Og alle vidste, at dette russiske landshold var blandt de ringere i landets historie. Som avisen Moscow Times skrev inden åbningskampen: ”Holdet er gammelt og uerfarent – derfor er Rusland dømt til at fejle”.

Putin og Robbie Williams åbner VM med tale og show

Nu stod spillerne og omfavnede hinanden efter det forbløffende resultat, der var den største sejr i en VM-åbningskamp siden 1934.

”Jeg havde ikke i mine vildeste drømme forestillet mig sådan en aften. Jeg var glad for bare at være blandt de 23 i truppen. Jeg er meget glad, men det må ikke stoppe her,” sagde Denis Tjerysjev, der i første halvleg af opgøret var blevet skiftet ind for den skadede Alan Dzagojev og scorede to af de fem russiske mål, hvor især det sidste var en skønhed.

”Vi er her ikke for at lukke munden på nogen. Vi gør bare vores arbejde. Vi er på rette vej, men nu skal vi vende et blad i bogen og glemme denne kamp,” sagde landstræneren Stanislav Tjertjesov, den gamle landsholdsmålmand, der for to år siden påtog sig den vanskelige opgave at gøre Rusland klar til VM.

Her kan du også høre Morten Glinvads klumme som blogcast - indlæst af Morten selv:

Den opgave har ikke været nem, og sjældent har forventningerne været lavere til værtsnationen, end da den 21. udgave af VM i fodbold blev sat i gang. Det var, som om det russiske fodboldhold var blevet en ubetydelig parentes op til slutrunden. Når talen gik på Rusland, handlede det om politik. Når talen gik på fodbold, handlede det om alt andet end det profilløse og aldrende russiske hold, der er plaget af en mangelfuld talentudvikling, skader og strukturelle problemer i klubfodbolden.

Inden åbningen handlede alt om Vladimir Putin, mens fodboldtilskuere fra hele verden strømmede til Luzjniki stadion. Værterne havde valgt en forholdsvist afdæmpet åbningsceremoni, hvor Putin med vanlig patos talte om sportens humanistiske værdi, og hvordan fodbold kan bringe fred og forståelse mellem verdens lande. FIFA-præsidenten Gianni Infantino smilede bredt, mens vi alle længtes efter at komme i gang med det hele.

Tæt på Rusland og VM: Ikke helt tilfældigt, når Putin smider skjorten

Til trods for den overvældende sejr var åbningskampen en underligt mat affære. Det russiske hold kom ikke ud som en motiveret og opstemt enhed, der i årevis har ventet i spænding på at vise sine kvaliteter til hele verden. De lignede et trist og identitetsforladt mandskab, der heller ikke selv troede på ret meget andet end bare at slippe gennem VM-slutrunden uden at gøre sig selv og landet til grin.

Og ude på tribunerne var stemningen den samme. Der blev råbt på ”Rossiya, Rossiya!”, men det var ikke et stadion på kogepunktet fyldt af mennesker med store drømme. Jeg har før set det russiske landshold spille hjemmekamp på Spartaks stadion andetsteds i Moskva, og her var stemningen anderledes intens. Dette var pænt og poleret og en lille smule sterilt, sådan som hele åbningskampen som event var det.

Det var nærmest, som om åbningskampen var et nødvendigt onde, der skulle overstås, inden VM for alvor kan gå i gang. Lad os få Putin og det uinteressante russiske hold væk fra scenen, så vi kan koncentrere os om de ”rigtige” VM-deltagere. Normalt er en værtsnation omgærdet af en vis sympati og et fælles ønske om, at værterne i hvert fald er med et stykke ind i turneringen. Dette russiske hold blev mere observeret med ligegyldighed. Et hold uden nogle spillere, som verden glædede sig til at se.

Og så endte det alligevel med en storsejr, som ikke bare lige kan bagatelliseres, selvom de to sidste mål først blev scoret i overtiden, og selvom resultatet fortæller mere om saudiernes totale mangel på kvalitet over hele linjen.

”Vi var meget langt fra det niveau, vi ønskede at vise. Modstanderen skulle gøre meget lidt for at vinde en meget stor sejr,” sagde Saudi-Arabiens argentinske træner Juan Antonio Pizzi, der kun har været få måneder i jobbet og på pressemødet efter den rystende premiere også blev spurgt, om han nu frygtede for sit job.

Hans hold var på forhånd spået til at være blandt de to-tre svageste ved hele VM, men saudierne var endnu ringere end ventet. I kvalifikationsturneringen sluttede holdet trods alt foran Australien, men to trænerskift siden da havde åbenlyst ikke gavnet holdet, ligesom det næppe heller har gjort det at sende tre landsholdsspillere på lejeophold i spanske klubber som del af et kommercielt samarbejde. I Spanien har de tre siddet på bænken hele foråret. Og saudierne gik fra åbningskampen uden en eneste afslutning mod Igor Akinfejevs mål.

Alt i alt var det ikke nogen stor åbningskamp, og at russerne kunne vinde kampen 5-0, uden at det for alvor styrkede troen på, at holdet får et stort VM, siger en del om det sløje niveau.

Når den seneste store fodboldkamp i det rullende cirkus i den internationale fodboldverden var Champions League-finalen i Kijev for 19 dage siden mellem Real Madrid og Liverpool, så var forskellen til at tage og føle på. Til tider skulle man faktisk lige minde sig selv om, at dette virkelig var åbningskampen i VM og ikke en testkamp mod et til lejligheden udvalgt mandskab fra en lilleputnation.

Superliga-træner: Det her holder jeg øje med under VM!

Men russerne kom i gang, og der var da gode præstationer fra Aleksandar Golovin, der lagde op til to mål og selv scorede det sidste, mens Denis Tjerysjev blev kåret som kampens bedste spiller efter de to mål som indskiftet. Forsvaret havde ingen større problemer med de saudiske spillere, der med et utal af boldtab gjorde det nemt for det russiske hold hele aftenen.

De russiske tilskuere gik glade hjem fra den usædvanlige åbningskamp med en følelse af, at VM måske slet ikke bliver så slemt som frygtet rent sportsligt. Og for alle os på Luzjniki var det i hvert fald befriende, at Vladimir Putin i sidste ende blev overstrålet.

Deltag i avisen.dks VM-spil her: www.avisen.dk/vmspil 

Hver dag trækkker vi lod om 2 x gavekort på 250 kroner som frit kan vælges på sendentanke.dk

Eksperter fra sportsmediet Mediano vil i løbet af VM skrive daglige, eksklusive klummer her på avisen.dk/VM. Her vil du også kunne finde de daglige podcast, som Mediano optager hver morgen i hele VM-perioden.

En kæntret båd og en gummibåd på vej mod den
Krimi

Kæmpe skibsforlis:

1 død og 12 savnes

En tegnet ældre mand i en retssal
Krimi

Bombe fra overlæge:

Floyd døde af hjerteanfald

Mads Mikkelsen
Kendte

Mads Mikkelsen nomineret med John Dillermand 

afghanistan
Nyheder

Danske soldater hjem fra Afghanistan

Margrethe
Kongelige

Dronningen bliver radiostjerne

coriona
Nyheder

Faldt om:

Dramatisk pressemøde

Bodil Jørgensen
Film og TV

Dagens tilbud: Lav film med Bodil Jørgensen

Musiker
Nyheder

Kendt musiker: Forvaring for grov vold og vidnetrusler

Havørn
Dyreliv

Live: Se ørneungen blive klækket

anholdt
Krimi

13 anholdt i sag om narko og coronasvindel

Aftenshowet
Film og TV

Sjov video: Grineflip i Aftenshowet

En masse forskellige lotto-kuponer fra Danske Spil.
Helt vildt

Vandt 310 millioner – sagde

sit job op som det første

Søren Brostrøm
Nyheder

Slutdato for vaccine rykkes med tre uger

Modelbillede af vaccinen fra AstraZeneca.
Nyheder

Medier: AstraZeneca trækkes

ud af dansk vaccineprogram

Prins Christian iført skitøj. Billedet er et år gammelt.
Kongelige

Prins Christian

flytter hjemmefra

Ole Bredahl løfter Ulla Bjerre så hun ligger i hans arme. De er fotograferet på scenen i forbindelse med Melodi Grand Prix.
Kendte

Grand Prix-stjerne død

En palmestrand med grønt vand, liggestole, parasoller og masser af mennesker.
Rejser

Dagens afstemning:

Skal du ud at rejse til sommer?

Skibet "Ever Given" der kigger i et bassin ved Suezkanalen.
Nyheder

Kræver seks milliarder i

erstatning efter skibsblokade

Underholdning

X Factor-flirten lever:

Stadig sød musik

En stor flok glade mennesker til koncert i solskin.
Nyheder

10.000 deltagere

til sommerens

grønne koncerter

Et stort idyllisk hus med flagstang og sø i baghaven.
Nyheder

Øboer har de mest

rummelige boliger

Downtown Las Vegas i et lyshav
Advertorial

Annonce

Online vs. fysiske casinoer -hvad er forskellen?

Et fly er ved at lette i en lufthavn.
Nyheder

Her er planen: Sådan

genåbnes der for rejser

En lille rødgul killing får sutteflaske på skødet af en kvinde.
Dyreliv

Flere hundrede killinger

reddet af sutteflasker

billede af par som dyrker sex
Nyheder

Fjernede kondomet

under samleje

- dømt for voldtægt

et fly står på en landingsbane
Nyheder

Folketinget indgår aftale om lempede rejserestriktioner

kvinde med maske ser syg ud
Corona

Sogn på 405 personer

har vildt incidenstal

billede af politiets stopskilt
Krimi

13-årig kørte bilen

- mor og far

sad ved siden af

billede af Laura Drasbæk
Kendte

Laura Drasbæk: - Det har forstyrret mig hele mit liv

billede af den eftersøgte
Krimi

Tobias er væk

- tjek dit udhus

og din garage

simon spies kigger ind i kameraet og blinker
Kendte

Renoverer sauna-hytte: Her sad Spies i bar røv

billede af Anders Holch Povlsen
Nyheder

Milliardær om Nemlig.com-kritik:

- Trivsel og motivation helt afgørende

billede fra hospitalsstue
Corona

Laveste i 17 dage: Færre end 200 er nu indlagt med corona

fire glas med coronavaccine foran logoet fra Johnson & Johnsn
Nyheder

Sætter vaccine fra

Johnson & Johnson

på pause

person går med indsamlingsbøsse i hånden
Krimi

Falske indsamlere

stjal med arme og ben

skilt med påskriften "retten i aalborg" sidder på dør
Krimi

Fik to knivstik i ryggen:

- Hun var sur over jeg

kom for sent

mand på cykel kører forbi café
Sundhed

Tag cyklen og få en

bonus på 2000 kroner 

jeanette ottesen smiler
Kendte

Jeanette Ottesen:

Jeg græd hver dag

mand på cykel på brosten
Nyheder

Dagens afstemning:

Ville du cykle på job

for en bonus? 

brugte ting til salg på en hylde
Livsstil

Disse brugte ting

hitter mest 

fly i luften i solnedgang
Nyheder

Rejserestriktionerne

kan lempes 

jordbær i bakker
Mad og drikke

Så er de her:

Årets første jordbær

kvinde sidder med stor kanin i skødet
Helt vildt

Verdens største

kanin stjålet 

Jakob Ellemann-Jensen taler i folketingssalen
Nyheder

Venstre vil

lempe og åbne

politi til stede ved amerikansk skole
Krimi

Politi dræber

bevæbnet skoleelev 

patienter ligger i seng på hospital
Corona

Studie: Britisk variant

ikke så alvorlig

som frygtet

Mette Frederiksen taler med pressen
Nyheder

Nej til russisk vaccine 

Gadebillede fra Malta
Rejser

Bliv betalt for at tage på ferie

Magnus Heunicke til møde
Nyheder

Mere genåbning på vej?

Indkalder til forhandling

William og Kate
Kongelige

Prins Harry hylder sin farfar: Han var flabet til det sidste

kop med te, briller og lommetørklæder står på natbord
Corona

Forkølelse beskytter

mod corona

naser khader står i folketingssalen
Nyheder

Efter beskyldninger:

Naser Khader sygemeldt

doser med vaccine
Nyheder

Ny vaccine kommer til Danmark onsdag

Nyheder

Store vaccinedag:

Køer og parkeringsproblemer

Politi og brandbiler på gade i Paris
Krimi

Skyderi i Paris:

En person dræbt

Modermærke på hånd
Nyheder

Fem dør om ugen:

Hold øje og bliv

behandlet i tide

træbord og stole står i stue
Livsstil

Sådan får du liv

i dine træmøbler 

Prins Joachim og Prinsesse Marie sidder i en sofa
Kongelige

Prins Joachim:

Marie reddede mit liv

silas holst klædt ud som dragqueen
Kendte

Silas Holst springer ud

som dragqueen

plastikgebis står på bord
Nyheder

Dagens afstemning:

Har du også “glemt”

tandlægen? 

kanyle på vej ind i glas med coronavaccine
Corona

Mulig forklaring

på blodpropper

efter vaccine

person med åben mund får renset tænder hos tandlægen
Sundhed

Danskerne advares:

Gå nu til tandlægen

Jakob Ellemann-Jensen står på talerstol i jakke, hvid skjorte og blåt slips
Nyheder

200.000 vælgere

har forladt Venstre

Kong Harald og Dronning Sonja står foran juletræ
Kongelige

Kongepar sprang

over mindst 5000

i vaccinekøen

Dak Wichangoen smiler
Kendte

Kendiskok har født:

Det var en sej kamp

mand med rundsav skærer i træ
Livsstil

Gør det selv-folket 
får fingrene i maskinen

gule blomster i jorden
Nyheder

Nu kommer solen

og varmen til Danmark

mand får vaccination med et stik i skulderen
Nyheder

Kæmpe forsøg i dag:

100.000 skal vaccineres

Underholdning

"Druk" får Bafta-pris

Smadret bil på græsplæne
Krimi

Voldsom ulykke med

hjemmeplejebil

En elefant med reb om sig i en mudderpøl
Dyreliv

Elefantunge reddet op

fra dyb brønd

En tank på ryggen
Helt vildt

Ups!

Kampvogn på hovedet

En skaldet mor med en lille dreng på sofaen.
Kendte

Kræftsyge Andrea Elisabeth Rudolph

samler formue ind

Prins Andrew i jakkesæt
Nyheder

Prins Andrew:

Mor er hårdt ramt

Den askedækkede tropeø set langt fra med aske på træer og veje.
Nyheder

Vilde billeder:

Tropeø dækket af aske

Krimi

Kvinde hjalp 850 personer

med skattesnyd for millioner

Lars Løkke Rasmussen i Folketingssalen.
Nyheder

Dagens afsteming:

Hvad mener du om

Løkkes nye parti?

Lise Rønne på scenen i X Factor.
Film og TV

Lise Rønne: Man skal

aldrig sige aldrig

Niels Hausgaard med sixpence og gråt skæg. Han sidder på en bænk.
Kendte

Alderen trykker: Folk 

taler højere til mig

En cyklist kører over en bro. Han har cykelhjelm på.
Nyheder

Sådan skifter du olie på cyklen