En robot i fødseldagsgave
Fremtid ? Mennesket slipper for mange af de hårde opgaver i 2057. Og børnene får robotter som legetøj

Når Fred Jayson skal underholdes, sætter han gerne en god dansk klassiker på kommunikationsvæggen. Favoritten er den noget corny Den eneste ene , men det er heller ikke plottet, der har gjort den til yndlingsfilmen. Det er mere det, at hans forældre elskede den, og at den virkelig viser, hvor meget, der er ændret på 50 år.Fred griner højlydt, når skuespillerne skændes om rengøring og opvask. For i huset i Roskilde er der aldrig nogen, der gør rent. I hvert fald ikke mennesker.Siden nanoteknologien smeltede sammen med robotterne i 2030 erne har der været nærmest hermetisk rent i hjemmene i Danmark.Familien Jaysons hjem beboes af flere tusinde robotter, der udfører hver deres opgave, uden man nogensinde ser eller hører dem. Dust-busterne tager sig af støvet, Wonder-washerne rengør servicet og Glas-garderne holder vinduerne fri for smuds. Fælles for dem alle er, at de kun duer til én eller få ting. Det er endnu for kompliceret at bygge robotter med menneskelig intelligens.Det er nu også godt nok, for i modsætning til hvad de siger i filmene, så klarer opvasken jo sig selv.Heldigvis for Fred, for så er der mere tid til film.

Robot-ven for gammel

Det er nu ikke alle i huset, der er glade for klassikerne. Maria stormer ind på sit værelse, når »far skal se stenalder-film igen, igen.«Tidligere fornøjede hun sig gerne med Rob-robot, som hun fik i fødselsdagsgave, da hun blev 10. Rob-robot er udviklet af underholdningsindustrien, som parrede den klassiske dukke med en masse robot-kompetencer. Rob genkender Maria takket være et lille kamera i øjnene, og var også en udmærket legekammerat i de første år. Men nu er den blevet for simpel for Maria. Den kan ikke følge med mere, og man har lidt ondt af Rustne-Rob, som han nu bliver kaldt.I stedet er Maria sammen med kæresten Tim. Når han ikke selv har tid, bruger hun hans avatar i stedet. Det er en 3D-version af en anden person. Det er mest teenagere, der synes de har behov for den slags – forskellige forskere har advaret om, at overdreven brug kan føre til skizofreni, for hvordan skal de unge vide, hvornår en person er virkelig, og hvornår det blot avartaret, man snakker med?Derfor forsøger Fred også at få Maria til kun at være sammen med de venner, der virkelig er på.

Altid p nettet

Omvendt er Fred ikke rigtig bekymret. For når hans mor fortæller om, hvor bange de var for, at han skulle blive en grøntsag, der bare sad foran computerskærmen, er det svært ikke at grine. For godt nok har man hele tiden adgang til uendelige mængder af information, men samværet mellem mennesker prioriteres stadig meget højt.Det er bare meget rart, at den transportable information kan give underholdning og nyheder ved busstoppestedet. Men Freds mor er heller ikke rigtig kommet med på vognen. Nogle gange har hun tilmed spurgt, om Fred nu var i stand til at køre hjem, når familien har været til middag og fået mere end et par glas rødvin. Og hver gang har Fred forsøgt at forklare, at bilen altså er intelligent nok til selv at finde hjem og tilmed køre ordentligt takket være ledecellerne i vejen.Der hvor Fred selv bliver skræmt, er ved tanken om kriminaliteten. Der var det altså nemmere dengang, man kun kunne blive overfaldet eller få begået indbrud. Hvis først data-tyve har haft held til at stjæle andres personinformationer, kan de let udgive sig for én. I bedste fald tømmer de ens bankbog, i værste fald kan de stjæle ens identitet.»Måske var det alligevel nemmere, dengang man bare frygtede opvasken,« tænker Fred.