En million demonstrerer mod Brasiliens præsident
Brasiliens vaklende økonomi og en kæmpeskandale får en million demonstranter til at kræve Rousseffs afgang.
Omkring en million brasilianere var søndag på gaden i protest mod præsident Dilma Rousseff.
Omkring en million brasilianere var søndag på gaden i protest mod præsident Dilma Rousseff. Foto: Felipe Dana/AP

Tæt ved en million mennesker gik søndag på gaden i flere af Brasiliens byer for at vise deres modstand mod den dårlige økonomi, de stigende boligpriser og korruptionen.

Demonstranterne kræver desuden, at der indledes en rigsretssag mod præsident Dilma Rousseff.

- Gå af, Dilma, gå af PT, råbte demonstranterne med henvisning til præsidentens Arbejderparti (PT), som har været ved magten i 12 år.

Mange brasilianere er stærkt utilfredse med økonomien, den dalende valuta og ikke mindst en omfattende skandale inden for det statslige olieselskab Petrobras.

Angiveligt er der blevet betalt store summer i bestikkelse for lukrative kontrakter. En del af denne bestikkelse skal være havnet i politikeres lommer og deres partiers kasser.

Den offentlige anklager mener, at der er svindlet for knap fire milliarder dollar.

Endnu er ingen dømt i sagen, men nogle af de formodede lovovertrædelser fandt sted, men Dilma Rousseff var bestyrelsesformand i Petrobras.

Præsidenten selv har ikke været en del af den foreløbige efterforskning, men det har blandt andet 13 senatorer og to guvernører, skriver nyhedsbureauet AFP.

Rousseff blev genvalgt for kun fem måneder siden med en snæver margen, men er på det seneste blevet mødt af utilfredse vælgere, når hun har optrådt i offentligheden.

Den største demonstration fandt sted i landets største by, São Paulo, hvor mere end en halv million mennesker var på gaden.

Mange økonomer forventer, at Brasilien ryger ind i en recession i år. Inflationen er på sit højeste niveau i 10 år, og Brasiliens valuta, real, har mistet 22 procent af sin værdi i forhold til dollar.

/ritzau/Reuters

Følg os på Facebook

Så får du nyheder direkte leveret, og kan deltage i debatten på vores artikler.