En livsfortælling om livskraft
Det var en et kontroversielt tiltag, da Frederiksværk Kommune besluttede udstillet det to uger gamle hittebarn for den samlede presse for at skabe kontakt til moderen. Men måske kan det bidrage til en livsfortælling om livskraft, mener psykolog.

Det er ikke hver dag, der bliver fundet et hittebart. Og det er absolut heller ikke hver dag, at et to uger gammelt barn bliver vist frem til den samlede presse i et opråb til moderen om at henvende sig. Det medgav socialchef i Frederiksværk Kommune på pressemødet onsdag.

»Vi ved godt, at det er kontroversielt,« sagde socialchef Ivan Jakobsen fra Frederiksværk Kommune.

Og derfor blev der da også gjort meget ud af, at pressen ikke måtte forstyrre den lille dreng mere end højst nødvendigt. Men hvordan på sigt? Hvordan er senere hen at finde ud af, at ens fotografi og historie har fyldt avisspalter og tv-skærme?

»Det er ikke nødvendigvis dårligt for den lille dreng. Han er en livskraftig lille dreng, så det kan jo være med til at skabe en livsfortælling om kraft og vilje til tilværelsen,« sagde psykolog Helle McAlpine på Småbørneafdelingen på Munkebo, hvor den lille dreng bliver passet midlertidigt.

Hun mener, at det godt kan blive en stærk og god livsfortælling for den lille dreng, at der var nogle der sørgede for ham, og at han var stærk.

Han vejer nu lidt over tre kilo ? han smiler, spiser og sover fint.

»Vi har haft ham i bad, det skulle han lige vænne sig lidt til, men nu er han glad for det. Han nyder kropskontakt, og han virker som om, at han nyder velvære,« sagde hun.

Helle McAlpine påpeger, at hvis den lille dreng bliver bortadopteret, vil adoptivfamilien kunne hjælpe ham med at begribe den fortælling, der »nu engang er hans«.

Også psykolog i Red Barnet, Kuno Sørensen, er rolig ved offentlighedens store bevågenhed. Han bruger næsten samme vending:

»Det er nu engang den historie barnet har, og det kan man ikke lave om på,« siger Kuno Sørensen. Han mener derfor ikke, at det er dårligt for den lille dreng, at han er blevet vist yderligere frem.

»Det er jo også barnet tarv at vide, at der blev gjort alt for at finde hans mor,« siger han.