En krig mod Iran vil koste Israel dyrt
Et angreb på Iran og dets atomprogrammer vil koste Israel enorme tab, vurderer analyseinstitut.

Israels økonomi vil lide store tab, hvis den israelske regering beslutter sig for at angribe Iran og dets atominstallationer.

Det vurderer det respekterede israelske analyseinstitut BDI-Coface i en analyse offentliggjort tirsdag.

Det direkte økonomiske tab ved et angreb vil være 47 milliarder israelske shekel, 70 milliarder kroner, der svarer til 5,4 procent af Israels bruttonationalprodukt, BNP, i fjor.

Derudover vil den israelske økonomi lide indirekte økonomiske tab på cirka 24 milliarder Shekel, 36 milliarder kroner, i de efterfølgende tre til fem år.

Ved det værst tænkelige scenarie kan tabet løbe helt op på 167 milliarder shekel svarende til knap 250 milliarder kroner, da dele af det israelske erhvervsliv vil kollapse, vurderer BDI.

Foreløbig foregår der kun en verbal krig mellem Israel og Iran. Men de retoriske udfald er blevet stadig hårdere de seneste uger. Israelske politikere har åbent diskuteret, om Israel skal angribe og tilintetgøre Irans atomanlæg.

Samtidig har den iranske ledelse gentagne gang sagt, at Israel bør ryddes af vejen.

Israel, der er den eneste atommagt i Mellemøsten, anser Irans atomplaner som en trussel mod dets eksistens, fordi de iranske ledere mange gange har truet med at ødelægge den jødiske stat.

Iran siger, at dets atomplaner kun har til hensigt at udvikle atomkraft. Men Israel og vestlige lande med USA i spidsen tror, at Iran er i gang med at udvikle atomvåben.

/ritzau/Reuters