En helt almindelig dag i Bagdad – 100 dræbt af bomber
Irak · To voldsomme bomber ved et universitet i Bagdad fik tirsdagens civile dødstal i Irak op på 100

For de studerende på Mustansiriyah-universitet i den østlige del af Bagdad var i går en dag, de aldrig vil glemme.

Men for det meste af den irakiske hovedstad var det blot endnu en dag, hvor omkring 100 mennesker blev dræbt af oprørernes bomber.

Situationen i Irak er så alvorlig, at der det seneste år er blevet dræbt 94 civile om dagen i gennemsnit, viser nye tal fra FN, som blev offentliggjort i går. Og det er endda et konservativt bud.

Ifølge FN’s menneske-retschef, Gianni Magazzeni, kostede de daglige bombeangreb, skyderier og bortførelser i Irak sidste år 34.452 civile livet. Samtidig blev mindst 36.000 såret, oplyste han ved en pressekonference.

Usikre dødstal

Langt størstedelen af dødsfaldene skete i Bagdad, hvor shia- og sunnimuslimske oprørsgrupper bekæmper hinanden og befolkningen.

Antallet af dræbte faldt en smule i slutningen af 2006, men blot i november og december blev hele 6.376 mennesker dræbt, heraf 4.731 i Bagdad.

Der er stor usikkerhed omkring antallet af civile dødsfald i Irak. De fleste konservative bud ligger i nærheden af FN’s vurderinger, mens den irakiske regerings tal er tre gange så lavt. Samtidig findes der også undersøgelser, der antyder, at det reelle dødstal skal tælles i hundredtusinder. Blandt andet offentliggjorde det ansete tidsskrift Lancet i oktober en undersøgelse af et amerikanskledet forskerhold, der havde regnet sig frem til, at krigen havde kostet omkring 650.000 civile livet de første tre år.

Blodige angreb

Ved Mustansiriyah-universitet i den østlige del af Bagdad blev 65 studerende og lærere dræbt, da to selvmordsbomber i går eksploderede, netop som undervisningen var overstået, og folk var på vej hjem. Mere end 140 blev såret.

Kort tid efter blev 10 mennesker dræbt, da maskerede mænd i tre biler åbnede ild mod handlende på en markedsplads i den nordøstlige del af Bagdad.

Tidligere på dagen sprang fire bilbomber andre steder i byen. 25 mennesker blev dræbt. En af de voldsomste eksplosioner skete ved en shiamuslimsk moské i byens centrum. Her blev 15 mennesker dræbt og 70 andre såret.

Alt i alt 100 dræbte. Blot seks mere end en helt gennemsnitlig dag i Irak.