Spredning af falske nyheder og mobning er et kendt problem på internettet, og derfor skal et nyt projekt lære elever i folkeskolens ældste klasser og i gymnasiet at gennemskue usande historier og dårlig opførsel.
"Digital (Ud)dannelse" hedder projektet, som udspringer fra Københavns Universitets Center for Information og Boblestudier.
Gennem undervisning og på en online platform skal eleverne lære at analysere og forstå, hvordan falske nyheder, såkaldte shitstorme og digital mobning opstår, forklarer professor Vincent F. Hendricks, der leder projektet.
- Vi kan være individuelt rationelle, men kollektivt stupide i den forstand, at vi kommer til at følge strømmen, fordi vi ikke sorterer informationer på den rigtige måde, siger han.
Undervisningen i digital dannelse udrulles først som pilotprojekt i Roskilde Kommune og på Rysensteen Gymnasium i København. Tanken er, at det senere skal udbredes til skoler i hele Danmark.
Som en del af projektet skal de unge lære om "lemmingeeffekter" og "flertalsmisforståelser", som kan udnyttes til at lave falske nyheder og påvirke børn og unges meninger, forklarer Vincent F. Hendricks.
Forkerte tolkninger kan få alle til - sammen - at gå den forkerte vej.
Også elevernes forældre skal involveres, så de får et indblik i de unges selfier, likes og følgere, og så de kan guide dem i virkeligheden bag skærmen.
- Vi ved, at mange forældre til teenagere ikke rigtigt ved, hvad der foregår på nettet, hvad deres børn foretager sig, og hvad de bliver udsat for, siger Vincent F. Hendricks.
Projektet er støttet af TrygFonden, som bidrager med 6,1 millioner kroner. Derudover er der en række offentlige og private samarbejdspartnere.
Projektleder Christoffer Elbrønd fra TrygFonden forklarer, at en indsats for unges dannelse på nettet er nødvendig, fordi en stadigt større del af vores liv udspiller sig i den digitale verden.
- Ligesom det er tilfældet i det analoge samfund, er det vigtigt, at vi har nogle fælles normer og spilleregler for, hvordan vi agerer og opfører os over for hinanden på internettet, siger han.
/ritzau/