Elever på omstridt skole: "Vi har skrevet under på undervisning vi ikke har fået"

Christian Pedersen har skrevet under på undervisning, han ikke har modtaget. Blandt andet prøvede han aldrig at køre med læs, da han tog kørekort til lastbil. (Foto: Privatfoto.)

Elever der har taget kørekort til lastbil og bus på den omstridte skole DEKRA fortæller, at de har skrevet under på undervisning, de ikke har fået. Det kan give op til fire måneders fængsel.

- Jeg skulle egentlig have haft teoriundervisning, men det havde jeg så ikke, fordi jeg var ude at køre. Men alligevel skriver man under på, at man har haft undervisningen. Den der lektionsplan, den følger de ikke lige helt.

Det fortæller Christian Pedersen, som har taget kørekort til lastbil på den omstridte skole DEKRA. Og han er langt fra den eneste. Avisen.dk har talt med 14 tidligere elever og 4 tidligere undervisere på DEKRA, som fortæller, at stort set alle køretimerne ligger oven i teoritimerne, når eleverne tager kørekort til lastbil og bus.

Alligevel skriver både elever og undervisere under på, at eleverne har modtaget den undervisning, som resten af holdet har, mens de selv har været ude at køre, fortæller eleverne og lærerne.

For at kunne gå op til køreprøve skal eleverne have skrevet under på alle lektionerne i lektionsplanen. I ansøgningen til kørekort gør politiet flere steder opmærksom på, at det er ulovligt og kan give op til fire måneders fængsel at afgive en 'urigtig erklæring'.

Men det er netop, hvad både elever og undervisere gør, fortæller en tidligere underviser på en af DEKRA's skoler, som Avisen.dk har talt med. Han ønsker ikke at stå frem med navn, men Avisen.dk kender hans identitet.

- Så giver man dem lektionsplanen og siger, at du skal for resten lige skrive under for teorien, og så skriver de under for teorien.

Er det både eleven og underviseren der gør det?

- Ja

Har du selv prøvet at skrive under på, at eleverne har haft noget teori, de ikke har haft?

- Ja, det har jeg. Og en anden ting, jeg har skrevet under på er kørsel med læs. Jeg har skrevet under flere gange, at eleverne har haft kørsel med læs, men det har de aldrig prøvet.

DEKRA's lastbilkursus består af to ugers undervisning til lastbilkørekort og fire ugers undervisning til et EU-kvalifikationsbevis, som alle lastbilchauffører skal have. For at få det bevis skal eleverne have prøvet at køre lastbilen med forskellig belæsning.

DEKRAs direktør Peter Laursen har ikke ønsket at stille op til et interview, men han skriver i en email til Avisen.dk, at det ikke bør være tilfældet, at eleverne kun kører med en tom lastbil og ikke prøver at køre med læs.

I emailen afviser han også, at det skulle være normal praksis i DEKRA, at størstedelen af køretimerne ligger oven i teoritimerne. Hvis det alligevel skulle ske, bliver lektionen repeteret og først underskrevet, når den er gennemført, understreger han.

"Hvordan lektionen er gennemført kan variere afhængig af situationen. Både kørelæreren og kursisten underskriver lektionsplanen efter gennemført lektion," skriver han.

Læser selv op

Peter Laursen fra DEKRA mener, at der er så meget repetition af undervisningen, at eleverne kan have deres køretimer uden at gå glip af den obligatoriske undervisning.

Men alle de elever, Avisen.dk har talt med, fortæller, at de ikke fik den teoriundervisning, som de andre havde, mens de selv var ude at køre, på et andet tidspunkt.

- Den måtte jeg selv læse op. Du har en skoledag med teoritimer, men så har du samtidig nogle køretimer, så du kommer til at mangle en lektion. Sådan foregik det hver gang, jeg var ude at køre, undtaget den dag, jeg var på glatbane. Og jeg skulle jo skrive under på lektionsplanen for at få lov til at gå op til køreprøve, fortæller Alex Sørensen, som har taget kørekort til lastbil hos DEKRA.

Alex Sørensen har heller ikke prøvet at køre med læs. Du kan læse hele hans historie her.

Flere elever har beskrevet det samme i deres evalueringer af kurserne. I en evaluering fra 2016, som Avisen.dk er i besiddelse af, står der: "Mangler det undervisning som foregår, når man er ude og køre" og i en anden "Undervisning samtidig med kørsel har været lidt træls, da man så har misset en del".

Eleverne må gå glip af fire teorilektioner, som de selv læser op, men selvstudiet må ikke indgå som en planlagt del af undervisningen, oplyser Trafikstyrelsen til Avisen.dk. Men det gør det, fortæller den tidligere underviser på DEKRA i videoen.

På baggrund af Avisen.dk's afsløringer har Styrelsen for Undervisning og Kvalitet sat gang i en undersøgelse af, om der foregår ulovligheder på DEKRA's kurser.

Det er ikke sådan man gør

Rasmus Nonbo er en af de elever, der har skrevet under i lektionsplanen, selvom han ikke har været til stede i undervisningen.

- Normalt skriver man under på, at man har fået den pågældende undervisning, selvom man ikke har. Jeg kunne nogle gange se på kørelærerne, at de ikke var trygge ved at gøre det på den måde. Men det var åbenbart bare sådan, man gjorde det, siger han.

Rasmus Nonbo har tidligere taget nogle andre AMU-kurser på et offentligt AMU-center, hvor de havde en anden praksis.

- Det er ikke sådan, man gør det andre steder. Jeg har gået på Uddannelsescenter Holstebro, og da jeg fortalte nogle af lærerne derfra, hvordan tingene foregår på DEKRA, så fortalte de mig, at sådan må man ikke gøre det, siger han.

Læs hele Avisen.dk's dækning af DEKRA's metoder her

Om DEKRA

DEKRA er en tyskejet koncern, som I Danmark består af et moderselskab, som holder til i Brøndby, og syv datterselskaber fordelt over hele landet, som udbyder de såkaldte AMU-kurser. Her kan faglærte, ufaglærte og ledige efteruddanne sig. DEKRA er specialiseret inden for transportområdet og uddanner efter eget udsagn omkring halvdelen af alle erhvervschauffører i Danmark. I løbet af det seneste år har DEKRA stået for næsten halvdelen af alle køreprøver og teoriprøver til lastbilkørekort og buskørekort.

I 2016 tjente den danske del af DEKRA-koncernen 26 millioner kroner efter skat. I 2015 var overskuddet 24 millioner kroner. Når en elev starter på et lastbil- eller buskursus, får DEKRA 29.000 kroner fra staten i tilskud, mens den virksomhed, hvor eleven arbejder, skal betale 3.540 kroner. Når en ledig tager et lastbil- eller buskursus hos DEKRA, er det jobcenteret og dermed kommunen, som betaler det hele.

For at få den offentlige støtte skal DEKRA leve op til reglerne for AMU-kurser. Blandt andet må DEKRA ikke give eleverne fri før tid, og de må heller ikke lade eleverne arbejde alene ved en computer, uden at der er en lærer til stede. Det er de to steder, hvor DEKRA ikke overholder lovgivningen ifølge de 17 tidligere elever og 5 tidligere undervisere, som Avisen.dk har talt med, og de otte anonyme kursusevalueringer, som Avisen.dk er i besiddelse af.

Kilde: DEKRA's regnskaber, aktindsigt fra Rigspolitiet, Styrelsen for Undervisning og Kvalitet.

Helt vildt

Sådan ser indre

København ud

om tre år

Krimi

Politiet lukker

festcampingplads

Dyreliv

Ørn fanger

kæmpefisk

Kongelige

FBI strammer grebet

Skandaleprinsens veninde

ANHOLDT

Nyheder

Thulesen-Dahl til Vermund:

Der er plads til os begge

Nyheder

LEGO

for voksne

Kongelige

Mary: Det har

tvillingerne arvet

fra Frederik

Dyreliv

Sensation:
Danmark har fået 
en ny dyreart

Krimi

Forsvarer: Britta

udnyttede søn

til at gemme penge

Krimi

24-årig kvinde død

efter rengøringsulykke

Helt vildt

Pernille fandt

30 katte

i sit haveskur

Krimi

Den Lille Havfrue

udsat for hærværk

Nyheder

Danskerne går

amok i trafikken

Sundhed

Råd til overvægtige:

Smid badevægten væk 

Nyheder

Afviser tidlig pension:

Vanvittig dårlig idé 

Nyheder

Gratis færger

skaber kaos

Nyheder

Weekendvejret:

Husk paraplyen 

Nyheder

Butiksdøden massiv

i København

Film og TV

Stopper som

dommer i X Factor

Helt vildt

Efter 16 års kamp:

Laver morgenmad

der smager af løg 

Helt vildt

Verdens rigeste

person er nu rigere

end nogensinde

Krimi

Kvinde i livsfare

efter eksplosionsbrand

på badeværelse

Kongelige

Afsløring:

Meghan var ikke beskyttet

af kongehuset

Krimi

Tre helt unge drenge

mistænkt for 12

gaderøverier  

Krimi

Sexforbryderen Jeffrey

Epsteins ekskæreste

er anholdt

Nyheder

NemID ramt af

nedbrud og fejl

Dyreliv

Dyrlæge advarer:

Giv ikke din hund

rester fra grillen

Krimi

Her anholdes bådtyv

Bøger

Ekskonen til

DaVinci-mysteriet-stjerne:

Du var utro

Biler

Test:

T-Roc Convertible

Moderne Beach Buggy

Sundhed

Nye tider:

Knap hver anden

bruger cykelhjelm

Kendte

F1-boss far igen

som 89-årig

Krimi

En kvinde er død

i frontalsammenstød

på landevej

Nyheder

Ny trend hitter blandt unge

GENBRUG

Krimi

Anklager til Brittas børn:

Man kan ikke bare lukke øjnene

Film og TV

Kæmpeskærm og

masser af film i

Tivoli

Nyheder

Glohedt ejendomsmarked:

Udbuddet er i bund

Krimi

24 dræbt på

rehabiliteringscenter i Mexico

Corona

Californien lukker

barer og restauranter

Kongelige

Svensk kronprinsesse

kvæstet i ulykke

Kendte

Beha-sønner sætter

vild rekord

Dyreliv

Plejemor for 47!

Nyheder

Alvorlig ulykke

på motorvej: 

Fem ambulancer

på stedet

Nyheder

Trump sætter

specialstyrke ind:

Skal beskytte statuer

Nyheder

Ny plejehjemssag:

Fandt pårørende i

afføring og urin

Corona

Finder corona på 

endnu en minkfarm

Nyheder

Flere unge på sygehuset

med alkoholforgiftning

Nyheder

Løkke indkaldt

til afhøring

Film og TV

Keld og Hilda

tester fremtiden

Sport

København afviser

Tour de France

Rejser

Sommerferie

under corona:

Sådan undgår du at

komme i klemme

Krimi

Glemte at trække

håndbremsen: Mand

ramt af trillende bil 

Nyheder

Sådan bliver

vejret i juli

Nyheder

Tilbagekalder 14.000

biler i Danmark

Kongelige

Playboy-prinsen fandt

kærligheden med 20 år

yngre svømmestjerne

Nyheder

Ansat om lager:

- Jeg har aldrig oplevet

chikane som her

Kongelige

Kongehuset udskyder:

Prins Christian må

vente til næste år

Nyheder

Forbudt fra i dag:

Slut med dyre

kviklån 

Corona

USA i krise: Corona

har nu kostet flere liv

end fire krige

Nyheder

Tilbagekaldes øjeblikkeligt: "Apple"-oplader kan bryde i brand

Sundhed

To ud af tre rygere vil kvitte cigaretterne

Krimi

Ved du noget?: Slået ned med flaske og sparket igen og igen

Krimi

20-årig stjal millioner fra flere end 100 ældre

Krimi

95-årig ordnede ukrudt - fik begge ben kørt over

Underholdning

TV2-vært har fundet kærligheden igen efter skilsmisse

Krimi

22 sigtet efter razzia mod studentervogne

Nyheder

Advarsel: Falske udlejere i sommerlandet - sådan kan du sikre dig

Corona

Grønt lys til turister fra 14 lande - USA er ikke imellem

Corona

Sådan gør du hvis rejsevejledningen ændres under din ferie

Nyheder

Er du blank på camping? Nu er der hjælp at hente

Nyheder

AFSLØRING

Trump til Merkel:

Du er dum

 

Helt vildt

Kvinde mistede opsparing

Pengene blev fundet i en hæk

Kongelige

Kronprinsesse Mary:

Se mine ferie-billeder

Helt vildt

Han vandt 1.2 milliarder

Nu er han skilt, ensom

og uden venner

Kongelige

Nu stopper

Alexandras apanage

Biler

Smart trick til varebiler:

Danskerne vilde

med dagsbeviser

Kendte

Pearl Jam 20 år efter tragedie:

Vi forstår

tabet bedre i dag

Corona

Ny dødsensfarlig virus

fundet i Kina

Krimi

Politibetjent indrømmer:

Jeg var seriemorder

Nyheder

SAS reddet

på målstregen