Administration 

Elever på omstridt skole: "Vi har skrevet under på undervisning vi ikke har fået"

Christian Pedersen har skrevet under på undervisning, han ikke har modtaget. Blandt andet prøvede han aldrig at køre med læs, da han tog kørekort til lastbil. (Foto: Privatfoto.)

Elever der har taget kørekort til lastbil og bus på den omstridte skole DEKRA fortæller, at de har skrevet under på undervisning, de ikke har fået. Det kan give op til fire måneders fængsel.

- Jeg skulle egentlig have haft teoriundervisning, men det havde jeg så ikke, fordi jeg var ude at køre. Men alligevel skriver man under på, at man har haft undervisningen. Den der lektionsplan, den følger de ikke lige helt.

Det fortæller Christian Pedersen, som har taget kørekort til lastbil på den omstridte skole DEKRA. Og han er langt fra den eneste. Avisen.dk har talt med 14 tidligere elever og 4 tidligere undervisere på DEKRA, som fortæller, at stort set alle køretimerne ligger oven i teoritimerne, når eleverne tager kørekort til lastbil og bus.

Alligevel skriver både elever og undervisere under på, at eleverne har modtaget den undervisning, som resten af holdet har, mens de selv har været ude at køre, fortæller eleverne og lærerne.

For at kunne gå op til køreprøve skal eleverne have skrevet under på alle lektionerne i lektionsplanen. I ansøgningen til kørekort gør politiet flere steder opmærksom på, at det er ulovligt og kan give op til fire måneders fængsel at afgive en 'urigtig erklæring'.

Men det er netop, hvad både elever og undervisere gør, fortæller en tidligere underviser på en af DEKRA's skoler, som Avisen.dk har talt med. Han ønsker ikke at stå frem med navn, men Avisen.dk kender hans identitet.

- Så giver man dem lektionsplanen og siger, at du skal for resten lige skrive under for teorien, og så skriver de under for teorien.

Er det både eleven og underviseren der gør det?

- Ja

Har du selv prøvet at skrive under på, at eleverne har haft noget teori, de ikke har haft?

- Ja, det har jeg. Og en anden ting, jeg har skrevet under på er kørsel med læs. Jeg har skrevet under flere gange, at eleverne har haft kørsel med læs, men det har de aldrig prøvet.

DEKRA's lastbilkursus består af to ugers undervisning til lastbilkørekort og fire ugers undervisning til et EU-kvalifikationsbevis, som alle lastbilchauffører skal have. For at få det bevis skal eleverne have prøvet at køre lastbilen med forskellig belæsning.

DEKRAs direktør Peter Laursen har ikke ønsket at stille op til et interview, men han skriver i en email til Avisen.dk, at det ikke bør være tilfældet, at eleverne kun kører med en tom lastbil og ikke prøver at køre med læs.

I emailen afviser han også, at det skulle være normal praksis i DEKRA, at størstedelen af køretimerne ligger oven i teoritimerne. Hvis det alligevel skulle ske, bliver lektionen repeteret og først underskrevet, når den er gennemført, understreger han.

"Hvordan lektionen er gennemført kan variere afhængig af situationen. Både kørelæreren og kursisten underskriver lektionsplanen efter gennemført lektion," skriver han.

Læser selv op

Peter Laursen fra DEKRA mener, at der er så meget repetition af undervisningen, at eleverne kan have deres køretimer uden at gå glip af den obligatoriske undervisning.

Men alle de elever, Avisen.dk har talt med, fortæller, at de ikke fik den teoriundervisning, som de andre havde, mens de selv var ude at køre, på et andet tidspunkt.

- Den måtte jeg selv læse op. Du har en skoledag med teoritimer, men så har du samtidig nogle køretimer, så du kommer til at mangle en lektion. Sådan foregik det hver gang, jeg var ude at køre, undtaget den dag, jeg var på glatbane. Og jeg skulle jo skrive under på lektionsplanen for at få lov til at gå op til køreprøve, fortæller Alex Sørensen, som har taget kørekort til lastbil hos DEKRA.

Alex Sørensen har heller ikke prøvet at køre med læs. Du kan læse hele hans historie her.

Flere elever har beskrevet det samme i deres evalueringer af kurserne. I en evaluering fra 2016, som Avisen.dk er i besiddelse af, står der: "Mangler det undervisning som foregår, når man er ude og køre" og i en anden "Undervisning samtidig med kørsel har været lidt træls, da man så har misset en del".

Eleverne må gå glip af fire teorilektioner, som de selv læser op, men selvstudiet må ikke indgå som en planlagt del af undervisningen, oplyser Trafikstyrelsen til Avisen.dk. Men det gør det, fortæller den tidligere underviser på DEKRA i videoen.

På baggrund af Avisen.dk's afsløringer har Styrelsen for Undervisning og Kvalitet sat gang i en undersøgelse af, om der foregår ulovligheder på DEKRA's kurser.

Det er ikke sådan man gør

Rasmus Nonbo er en af de elever, der har skrevet under i lektionsplanen, selvom han ikke har været til stede i undervisningen.

- Normalt skriver man under på, at man har fået den pågældende undervisning, selvom man ikke har. Jeg kunne nogle gange se på kørelærerne, at de ikke var trygge ved at gøre det på den måde. Men det var åbenbart bare sådan, man gjorde det, siger han.

Rasmus Nonbo har tidligere taget nogle andre AMU-kurser på et offentligt AMU-center, hvor de havde en anden praksis.

- Det er ikke sådan, man gør det andre steder. Jeg har gået på Uddannelsescenter Holstebro, og da jeg fortalte nogle af lærerne derfra, hvordan tingene foregår på DEKRA, så fortalte de mig, at sådan må man ikke gøre det, siger han.

Læs hele Avisen.dk's dækning af DEKRA's metoder her

Om DEKRA

DEKRA er en tyskejet koncern, som I Danmark består af et moderselskab, som holder til i Brøndby, og syv datterselskaber fordelt over hele landet, som udbyder de såkaldte AMU-kurser. Her kan faglærte, ufaglærte og ledige efteruddanne sig. DEKRA er specialiseret inden for transportområdet og uddanner efter eget udsagn omkring halvdelen af alle erhvervschauffører i Danmark. I løbet af det seneste år har DEKRA stået for næsten halvdelen af alle køreprøver og teoriprøver til lastbilkørekort og buskørekort.

I 2016 tjente den danske del af DEKRA-koncernen 26 millioner kroner efter skat. I 2015 var overskuddet 24 millioner kroner. Når en elev starter på et lastbil- eller buskursus, får DEKRA 29.000 kroner fra staten i tilskud, mens den virksomhed, hvor eleven arbejder, skal betale 3.540 kroner. Når en ledig tager et lastbil- eller buskursus hos DEKRA, er det jobcenteret og dermed kommunen, som betaler det hele.

For at få den offentlige støtte skal DEKRA leve op til reglerne for AMU-kurser. Blandt andet må DEKRA ikke give eleverne fri før tid, og de må heller ikke lade eleverne arbejde alene ved en computer, uden at der er en lærer til stede. Det er de to steder, hvor DEKRA ikke overholder lovgivningen ifølge de 17 tidligere elever og 5 tidligere undervisere, som Avisen.dk har talt med, og de otte anonyme kursusevalueringer, som Avisen.dk er i besiddelse af.

Kilde: DEKRA's regnskaber, aktindsigt fra Rigspolitiet, Styrelsen for Undervisning og Kvalitet.

Karsten Ree portræt
Corona

Karsten Ree siger nej til vaccine

Hotel Burj Al Arab i Dubai
Nyheder

Trods negativ test:

33 danskere smittet i Dubai

chefforsker Patrick Vallance
Nyheder

Boris Johnson: Britisk mutation kan være mere dødelig

Kurt Thyboe med Karina Frimodt i baggrunden
Kendte

Kurt Thyboe i dyb sorg:

Min kvinde er død

Smilende kronprins ved skrivebord
Nyheder

Kronprinsen til møde om krænkelser

Ampul med vaccine
Corona

Flere vacciner forsinkes

Bil på hovedet på mark
Krimi

Alvorlig motorvejsulykke:

Bil endte på mark

stadion i Qatar
Sport

DBU afviser Qatar-boykot

sort mus på et bord
Helt vildt

Sensation:

Forskere får lamme

mus til at gå igen

Pernille Rosenkrantz-Theil på pressemøde
Nyheder

Vil aflyse alle eksamener i folkeskolen

hjemmetest-kit til coronatest
Corona

Hjemmetest kan

blive det nye våben

i corona-kampen

elg kigger ind i bil hvor der sidder en bekymret hund
Dyreliv

Her er årets

vildeste billeder

Nyheder

Strandede danskere

må selv finde hjem

kanyle og vaccineglas
Corona

9 ud af 10 danskere

siger ja til vaccine

Johannes Langkilde og Katrine Muff sidder foran en piano
Film og TV

Værtens hemmelighed:

Overvejede karriere

i musikken 

Arnold Schwarzenegger sidder i bil med sort mundbind og plaster på skulderen
Kendte

Arnold Schwarzenegger

har fået sprøjten

redningsarbejdere ved mine i kina
Krimi

Kamp mod uret:

Minearbejdere fanget

under jorden 

græsk strand set fra oven
Corona

Tiden er ikke moden:

Afviser vaccinepas

Daniel Craig med solbriller går på gade i rollen som James Bond
Film og TV

James Bond udskudt

igen igen igen

fly på landingsbanen i lufthavnen i Dubai
Rejser

Stopper alle fly

fra Dubai

Helle Thorning-Schmidt med korslagte arme.
Nyheder

Helle Thorning skal undersøge Trump

Nick Hækkerup på pressemøde
Nyheder

Nederlag til regeringen

To dinosaurer
Dyreliv

For første gang:

Dansk forsker finder

numsehul fra dinosaur

Annette Heick og Jesper Vollmer til reception
Kendte

Annette Heicks mand:

Så tæt var jeg på at dø

Natasja Crone i nedringet sort gallakjole sammen med Rasmus Tantholdt til en premiere.
Kendte

Turbulent forhold

Anders Steen Brandt
Film og TV

DR stjæler vejrvært fra TV2

Brændende bygning
Nyheder

Mindst 15 omkommet i brand på plejehjem

Mand suger på e-cigaret
Nyheder

Ny rapport:

Passiv rygning fra

e-cigaretter skader

Nyborg Slot set fra parken
Nyheder

Aflyser stor jubilæumsfest:

Byen er ældre end troet

københavns byret set udefra
Krimi

Mystisk sag: Kvinde

overså sin mands lig

Glade mennesker på festival
Nyheder

Kæmpe festival aflyst

Matte Frederiksen på Amalienborg under sidste ministerrokade.
Nyheder

Mette afslører

ministerrokade

Lars Mikkelsen i kostume fra Badehotellet. Her taler han i telefon.
Underholdning

Det bli'r i familien:

Lars Mikkelsen får rolle

i "Badehotellet" med

sin kone og søn

Krimi

Kevin Magnussen

vinder millionopgør

mod tidligere manager

Billede fra nyhavn i København.
Nyheder

Ulækker rekord:

Så KLAM er København

Amanda Gorman på talerstolen under indsættelsen af Joe Biden.
Nyheder

Stjerne for en aften:

Alle elsker ung digter

En saftig bøf bliver skåret ud.
Mad og drikke

Disse danskere

dropper kødet

En ung kvinde ligger på en seng på maven med åbne øjne.
Sundhed

Sover du dårligt?

Her er søvnekspertens

10 bedste råd

en person står på langrendsski ved en skov. Der ligger godt med sne overalt.
Nyheder

Skiferien hænger i

en tynd tråd:

Her er alternativerne

Joe Binden i det ovale kontor med mundbind på
Nyheder

Bidens første arbejdsdag:

Rydder op efter Trump

billede af robert hansen
Kendte

Robert Hansen

er single igen

billede af Robbie Willams
Kendte

Robbie Williams er

"ret syg" af covid-19

ældre borger bliver vaccineret
Nyheder

Borgere over 85 år må vente lidt på første vaccinestik

billede af Mai Manniche
Kendte

Mai Manniche provokerer:

- Nu booker jeg ferie til Dubai

Nyheder

Joe Biden er taget i ed som USA's præsident

voksen person bliver vaccineret
Corona

Trods færre doser: Voksne ventes færdigvaccineret 27. juni

Sesilie Munk Stenderup, Kenneth Hansen og Louise Fredbo-Nielsen
Film og TV

Ny ekspert i Luksusfælden:

Kender alt til følelsen

Natasja Crone til premiere med sine to sønner, Noah og Samuel.
Kendte

Natasja Crones søn solgt

Trump vinker
Nyheder

Trump har forladt Det Hvide Hus for sidste gang

Læge tager mundskrab fra mand
Nyheder

Nu er der mest smitte blandt folk i 50'erne

Thomas Gravesen nærbillede.
Kendte

Fodboldikon sælger vild penthouselejlighed

Joe Exotic med en tiger
Nyheder

Trump viste ingen nåde:

Joe Exotic må blive i fængslet

Jack Ma på konference
Nyheder

Milliardær forsvandt

i månedsvis:

Nu er han dukket op

billede af en række smykker
Krimi

Er det dine smykker og ure?

Nyheder

100.000 færre doser vaccine til Danmark

Donald Trump på vej ind i Air Force One
Nyheder

 Trump kan starte nyt parti

En samling huse ved vandet
Nyheder

Så mange milliarder

købte danskerne bolig

for i 2020

soldater sidder foran kongressen i washington
Nyheder

12 soldater fjernet

fra Bidens indsættelse 

mand med mundbind jubler
Helt vildt

Pilot udskrevet 
efter 243 dages
corona-behandling

nicklas bendtner med solbriller og kæresten philine i baggrunden
Corona

Opsang fra

Mette Frederiksen

til ferieglade stjerner 

tiger og skægget mand i hawaiiskjorte
Kendte

Limousinen holder klar

ved fængslet: Vil Trump

benåde Tiger King? 

Krimi

Person påkørt

af tog ved Odense

Masser af forulykkede biler på en motorvej
Krimi

Kæmpe sammenstød:

130 biler involveret

sommerhus set fra oven
Livsstil

Leder du efter sommerhus?

Her er de billigste

i de dyreste områder

Mette Frederiksen taler
Nyheder

Mette F.: Restriktioner

kan forlænges 

trine dyrholm ser tænksom ud
Film og TV

Nu løftes sløret:

Trine Dyrholm som

Margrethe den første

Nyheder

Kontakttallet falder til 0,6

- men B117 skaber usikkerhed

En baby i en badering
Livsstil

Her er de mest populære

NAVNE

Tre kister på rad og række
Corona

Dyster tid forude:

Snart har USA 500.000 døde

En kvinde dufter til en blomsterranke
Corona

Forsker:

Gå straks i isolation ved mistet lugtesans

Billede af blond kvinde med briller
Nyheder

Stephanie Lose er

Venstres nye næstformand

En person går på et gulvtæppe med jobcenter-logo
Nyheder

Coronakrisen giver

ny rekord

En pensionist får stukket en pind op i næsen
Corona

Resultaterne af det seneste

døgns lyntest

Helena Christensen med lange ben og stilletter
Kendte

Helena Christensen:

Mere sexet end nogensinde

En snehule indeni
Helt vildt

17-årig for vild i sneen:

Overlevede i hjemmelavet snehule

Et ældre par med kufferter kigger ud over en strand
Livsstil

Ny undersøgelse:

Pensionen er til os

og ikke til vores børn

En vegetarburger og pommesfritter på en tallerken
Mad og drikke

Laboratoriekød og falafler:

Her er de nye madtrends

Billede af en sur Trump
Corona

Kaos i USA

Trump: Ophæver indrejserestriktioner

Biden: Lukker dem ned igen

En basketballspiller på banen
Sport

Basketstjerne købte hus

til George Floyds efterladte

Jakob Ellemann bekymret.
Nyheder

Mareridts-måling:

Dårligste opbakning

nogensinde