EL vil hjælpe ledige i job med orlovsordning
Langtidsledige skal i arbejde ved at lade ansatte tage uddannelsesorlov på dagpenge, foreslår Enhedslisten.

Langtidsledige skal overtage arbejdet, mens ansatte tager uddannelsesorlov på dagpenge.

Det foreslår Enhedslisten i en pakke, der skal redde ledige fra at miste dagpengene, når de fra nytår har været på dagpenge i to år.

Pakken præsenteres fredag på partiets sommergruppemøde i 3F's kursuscenter i Karrebæksminde.

- Det er til fordel for alle parter. Hvis en ansat ønsker at blive uddannet, er det et valg, man kan tage. Arbejdsgiveren kan tilskynde til det, hvis han synes, at det er en god idé. Den ledige kommer i arbejde. Der er gevinst på alle hylder, siger Frank Aaen

Ordningen skal omfatte al uddannelse, som arbejdsgivere og lønmodtagere kan enes om. Orloven skal indføres i tre år. Siden skal ordningen vurderes, foreslår partiet.

Pakken indgår i partiets udspil før finanslovforhandlingerne, påpeger Frank Aaen.

- Forslaget hjælper folk, som er ved at miste deres dagpengeret. Det er utænkeligt at lave en finanslovaftale med Enhedslisten, hvis der ikke er en form for løsning for de mennesker, som er ved at miste deres dagpengeret, fastslår Frank Aaen.

- Der skal findes en løsning for hele den gruppe, der ellers bliver ramt.

Enhedslisten vil målrette ordningen til langtidsledige og nyuddannede. Samtidig skal de ansatte, som går på orlov, have en vis anciennitet og have ret til dagpenge.

Frank Aaen frygter ikke, at arbejdsgiverne viger tilbage for at ansætte langtidsledige, som har mistet deres faglige kompetence efter år udenfor arbejdsmarkedet.

- Hvis en medhjælper ønsker uddannelse i en daginstitution, hvor man har fyret mennesker, kan man sagtens finde en erfaren pædagog, som har arbejdet i daginstitutioner, siger Frank Aaen.

Under Nyrup-regeringen i 1994 kom knap 9000 personer i job med uddannelsesorlov.

/ritzau/

/ritzau/