El-sparepærer giver træthed og vinterdepression

Lyset fra el-sparepærer er så langt fra naturligt lys, at man bliver træt og i værste fald deprimeret.

• Ekspert: Lysterapi giver enorm energi
• Sur sommer giver danskerne vinter-blues

El-sparepærer er et hit hos virksomheder, der vil spare penge på elregningen. Men mens pærerne sparer energi, siver energien ud af de ansatte, der skal arbejde ved dem.

De nye pærer giver et lys, der er så langt fra naturligt udendørslys, at kroppen ikke opfatter det som sollys. Det kan give træthed, modløshed, øget appetit og i sidste ende en vinterdepression.

Så mens virksomheden egentlig ville spare penge på lyset, mister den penge på produktionen. Det forklarer praktiserende psykiater Mogens Brødsgaard, der er ekspert i lysterapi. 

- Man snakker meget om det gode ved lavenergipærer, men de har et helt forkert farvespektrum. Det har sin pris, hvis man arbejder i et mørkt rum med den slags pærer. Man bliver hurtigere træt, sløv og uoplagt i vinterperioden, siger Mogens Brødsgaard.

Almindelige pærer er bedre, men skal det være rigtig godt, skal man bruge såkaldte fullbright lysstofrør. De bruges i behandling af vinterdepression og giver et lys, der svarer til naturligt udendørslys.

På den måde tror hjernen, at den er udenfor i solskin, og vintertrætheden udebliver. Lysstofrørene er en halv gang dyrere end almindelige rør, men pengene er godt givet ud, mener Mogens Brødsgaard.

- Brug lidt dyrere pærer og få mere ud af dine medarbejdere. Det er mit råd, siger Mogens Brødsgaard.