Blogindlæg EL-profil: Ingen skal parkeres på kontanthjælp

Finn Sørensen sidder i folketinget for Enhedslisten og er arbejdsmarkeds- og kommunalordfører. Han er også medlem af Europaudvalget, hvor han er ordfører om EU´s social og arbejdsmarkedspolitik. Han er tidligere næstformand i 3F Industri og Service, og gennem mange år formand for Bryggeriarbejdernes Fagforening i København.

NU SKAL det være slut med at langtidsparkere ledige og udsatte mennesker i kontanthjælpssystemet. Disse mennesker skal have en klar rettighed til hurtigst muligt at blive hjulpet videre i deres liv.

Derfor foreslår Enhedslisten, at der indføres en ”afklaringsgaranti”, som forpligter kommunerne til inden for et år, i særlige tilfælde to år, at afklare borgerens situation, og finde ud af hvad der skal til: Ordinært job, uddannelse, revalidering, ressourceforløb eller førtidspension.

På Christiansborg er alle enige om, at kontanthjælp er en ”midlertidig ydelse”, at mennesker ikke skal ”parkeres”. Beskæftigelsesministeren har også forsøgt at gøre noget, med initiativet ”Flere skal med”, hvor kommunerne har gennemgået ca. 25.000 kontanthjælpsmodtagere.

Lige meget hjælper det åbenbart. Samlet set bliver der færre i kontanthjælpssystemet. Men andelen af  langtidsparkerede stiger. Ca 67.000 har været på kontanthjælp i mere end 2 år. 3.700 flere har været i systemet i 7-10 år. Det viser nye tal fra beskæftigelsesministeren.

DET ER beskæmmende, at det går den forkerte vej, trods højkonjunktur og forskellige initiativer.

Det er først og fremmest et kæmpe svigt over for ledige og udsatte borgere. Det forringer deres chancer på arbejdsmarkedet, og risikerer at gøre dem mere syge og fattige. Det er en uværdig måde at behandle ledige og ikke-arbejdsføre på, og det er en helvedes dårlig forretning for samfundet.

Det må stoppe nu!

Alle partier i Folketinget er enige om, at folk ikke skal parkeres i årevis i kontanthjælpssystemet.

SÅ MÅ og skal vi også være enige om, at give borgerne nogle rettigheder til hurtig afklaring og hjælp til at komme videre i deres liv. Og sætte de nødvendige midler af, så kommunerne kan løfte opgaven.

Det er en god investering, der tjener sig selv hjem på sigt, ved færre udgifter på det sociale og sundhedsmæssige område, og flere skatteindtægter.

Hvilke argumenter skulle der dog være imod Enhedslistens forslag?

Dette er et blog-indlæg og ikke et udtryk for Avisen.dk's holdning. Hvis du finder, at indlægget er æreskrænkende eller indeholder injurier, så send en mail til tip@avisen.dk.

via Listen To News