EL kræver klageinstans for udlændinge
Henrik Sass Larsen-sagen viser, at der er behov for øget kontrol med PET, siger Enhedslisten.

Forud for efterårets forhandlinger om en lov for Politiets Efterretningstjeneste (PET) kræver Enhedslisten nu, at der bliver indført en klageinstans for udlændinge, som bliver afskåret fra statsborgerskab af PET. Det skriver Information

Ikke mindst sagen om Henrik Sass Larsen illustrerer ifølge partiet, hvorfor der er behov for mere kontrol med efterretningstjenesten.

- Der er ingen tvivl om, at forløbet omkring Henrik Sass Larsen og hans manglende sikkerhedsgodkendelse er et skræmmende eksempel på, at borgernes retssikkerhed bløder, siger Enhedslistens retsordfører, Pernille Skipper, til Information.

- Også ansøgere om statsborgerskab skal selvfølgelig have en klageinstans, Det vil være helt centralt for os under forhandlingerne, siger hun.

Som praksis er nu, afskærer Folketingets Indfødsretsudvalg rutinemæssigt udlændinge fra dansk statsborgerskab, hvis de ifølge PET kan være til fare for rigets sikkerhed, selv om de hverken er sigtet eller dømt for nogen forbrydelse.

Jurister har løbende kritiseret denne praksis, der blev indført med den såkaldte terrorpakke i 2002, blandt andet fordi de pågældende udlændinge ikke kan gå til nogen klageinstans og få efterprøvet PET's vurdering.

Men regeringen har "ingen planer om at ændre den aktuelle fremgangsmåde", har justitsminister Morten Bødskov tidligere udtalt til Information.

/ritzau/