Ekstremistisk tv-kanal er blodig alvor

Den Hamas-ejede tv-kanal al-Aqsa tv har i flere år opfordret til mord på jøder, amerikanere og senest også danskere. Og det skal vi tage alvorligt, siger islamismeforsker.

Dræb et par jøder, og kom i himlen. Den slags budskaber sendes via satellit-tv ud i hele verden på den islamistiske organisation Hamas egen tv-station, al-Aqsa tv.

Og det skal vi tage alvorligt, selvom kanalens propaganda måske virker absurd for den almindelige dansker.

»De tager de mest rabiate og voldelige passager fra Koranen og bruger dem til at legitimere at slå folk ihjel,« siger islamismeforsker ved Aarhus universitet Tina Magaard.

Og det er blodig alvor, fastslår hun.

»Mange danskere forstår slet ikke, hvor alvorligt man i mellemøsten tager Koranens ord. Og mange arabere vil opfatte danskere som de rene hedninge,« siger Tina Magaard.

Stor forskel på Bibel og tv-program
Selvom også Det Gamle Testamente indeholder voldelige passager, så bruges det helt anderledes, mener Tina Magaard.

»Forskellen er, at Bibelens voldelige skrifter ofte handler om kampe mellem folkeslag, der for længst er uddøde. Mens visse passager i muslimske skrifter rammer noget meget mere aktuelt ved at opfordre til drab på jøder og dem, der sårer Muhammed,« forklarer hun.

Al-Aqsa-kanalen har eksisteret siden 2006. Den er primært en nyhedskanal, der rapporterer direkte fra kampe i Gaza, men især stationens børneprogrammer har påkaldt sig stor opmærksomhed. Senest med en børneudsendelse om den lyserøde kanin, der ville dræbe tegneren Kurt Westergaard og æde Danmark.

Mange palæstinensere har nu også fået nok af al-Aqsa-kanalens budskaber. Det viser en underskriftindsamling på internettet imod kanalen, hvor der indtil nu indsamlet mindst 170.000 underskrifter.

Iransk satellit-tv
Men kanalen sender ufortrødent videre fra Gaza. Kanalen sendes nemlig via iransk satellit-tv, og her har de palæstinensiske underskrifter ingen indflydelse. Efter forlydende er det også penge fra Iran, der finansierer kanalen.

Direktøren for al-Aqsa TV har undskyldt indslaget, hvor en lyserød kanin truede Danmark. Men tidligere har direktøren afvist at undskylde for opfordringer til mord på jøder og amerikanere.

»De prøver at forhindre en islamisk opdragelse af palæstinensiske børn. Det kan vi ikke acceptere. Vi vil fortsætte for Allahs skyld,« sagde direktøren i 2006.