Eksterne konsulenter skal udspørge brandfolk
Et eksternt arbejdsmiljø-konsulentfirma er sat til at hjælpe Københavns Brandvæsen med undersøgelsen af en serie røgdykker-øvelser, hvor tre ud af 39 deltagere kom på hospitalet. Mindst én var i livsfare. Klaus Lange
Omkring 40 mand skal udspørges. Flere skader skal undersøges, erfarer Avisen.dk om undersøgelsen af de omstridte øvelser, der i sommers bragte en brandmand i livsfare.

Samtlige deltagere, der var til stede på de omstridte øvelser, hvor mindst tre brandmænd varmekollapsede og måtte på hospitalet, skal nu udspørges anonymt om deres oplevelser.

Avisen.dk erfarer, at man har sat eksterne konsulenter til at stå for denne del af undersøgelsen.

Det sker som et led i den redegørelsen, som Københavns overborgmester, Frank Jensen, bad om, efter at Avisen.dk afslørede, hvordan brandmænd blev blevet presset så langt, at mindst en var i livsfare.

Brandfolkenes Organisation: God nyhed

Faglig sekretær for arbejdsmiljø i Brandfolkenes Organisation, Henning Dons, kalder det en god nyhed.

"Det er glædeligt. Jo mere, vi kan kaste lys over både årsag og baggrund for de her ulykker, jo større er chancen for at forhindre dem,” siger han.

Derudover erfarer Avisen.dk, at Københavns Brandvæsen muligvis undersøger fire varmekollaps – et mere, end Avisen.dk har skrevet om.

Yderligere skal to-tre ikke-rapporterede ulykker indfattes i undersøgelsen, der er bebudet færdiggjort mod slutningen af september måned.

Betvivler stadig intern undersøgelse

Brandfolkenes Organisation har tidligere kritiseret, at undersøgelsen af ulykkerne på en række røgdykker-kurser i forår og sommer, ikke blev foretaget af eksterne parter.

De kalder udviklingen ”et godt skridt i den rigtige retning.”

”Nu bliver noget foretaget af eksterne parter, mens en del af undersøgelsen stadig foregår internt. Det sidste kan jeg ærgre mig over. En undersøgelse, der er så voldsom, burde afdækkes af eksterne, så man kommer ud i alle kroge,” siger Henning Dons.

”Jeg mener ikke, der er kompetencer eller erfaring til at lave en ulykkesanalyse med så voldsomme uheld. Men jeg afventer undersøgelsen og ser frem til dem,” fortsætter han.

Flere varmekollaps

Den 14. juni kom en københavnsk brandmand i livsfare efter en 40 minutter lang øvelse i et svenskt brandhus.

To måneder tidligere var en kollage varmekollapset under samme øvelse - få meter væk under lignende omstændigheder.

Varmekollapserne skete under udtagelse til en ny specialtjeneste i Københavns Brandvæsen, hvor mindst 3 ud af 39 deltagere er kommet på hospitalet.

Flere deltagere har til Avisen.dk fortalt om en farlig macho-kultur, hvor de trænede brandfolk presses på livsfarlige øvelser.

Brandvæsen er tavs indtil undersøgelse er klar

Københavns Brandvæsen bekræfter, at man har fået et eksternt arbejdsmiljøkonsulentfirma, til at hjælpe til med den interne undersøgelse.

Derudover vil man ikke kommentere undersøgelsen, så længe den står på.

Brandvæsenet har hverken be- eller afkræftet Avisen.dks informationer vedrørende de ekstra skader, der ifølge Avisen.dks kilder også skal undersøges.

Med livet som indsats

 

 

Brandmænd presses til øvelser, der kan koste dem livet

Læs hele sagen her