Karakterer og prøver fylder alt for meget i folkeskolens afgangsklasser, og derfor bør man overveje, om man kunne undvære nogle af dem - og måske endda droppe dem helt.
Det mener Rådet for Børns Læring, som er et ekspertudvalg, der har til opgave at rådgive regeringen om pædagogiske forhold i dagtilbud og skoler.
Politiken fortæller, at rådet mener, at de nuværende seks afgangsprøver er for mange. De betyder blandt andet, at en for stor del af undervisningen bliver tilrettelagt efter at gøre eleverne gode til at gå til prøve.
- Vi anbefaler i stedet, at man skruer ned for eksamenstrykket, så der i de ældste klasser i folkeskolen kan blive plads til mere motiverende undervisning og løbende feedback og evaluering.
- På den måde kan skolen hjælpe eleverne med at kvalificere deres valg af ungdomsuddannelse, siger Else Sommer, der er formand for rådet, til Politiken.
Helt konkret anbefaler rådet at nøjes med eksamener i dansk og matematik.
Et andet forslag går ud på, at man kun får én karakter i et fag. Hvis standpunktskarakteren er højere end eksamenskarakteren, er det standpunktskarakteren, der tæller.
Regitze Flannov, der er formand for undervisningsudvalget i Danmarks Lærerforening, er enig i udvalget betragtninger.
Hun mener, at prøverne kan give undervisningen et forkert fokus, og at de både skaber øget mistrivsel og social ulighed.
Regeringen arbejder lige nu på en reform af ungdomsuddannelserne, der formentlig også vil få konsekvenser i grundskolen.
/ritzau/