Seks ud af ti danskere tager kosttilskud, viser tal fra DTU Fødevareinstituttet. Vi er dermed Europas ivrigste forbrugere af vitaminer, mineraler og fiskeolie, og pengene til dem løber op i store beløb.
Men det er ofte spildte penge, siger Anja Biltoft-Jensen, som er seniorforsker ved DTU Fødevareinstituttet til Samvirke.
- Vi har aldrig haft så lidt brug for kosttilskud, som vi har nu. I dag kan vi købe jordbær og blåbær året rundt, selv i december, og vi har alverdens frugt, grønt, kød, mælk, fisk og fuldkorn til rådighed. Det er mad og ikke kosttilskud, vi skal spise for at få de vigtige vitaminer og mineraler. Det er, som om danskerne tror, at de kan tage en pille mod dårlige kostvaner, men et kosttilskud kan aldrig erstatte sund kost som rugbrød, havregrød og fisk, siger hun.
Kostterapeuter, bloggere, sundhedscoaches og forhandlere af kosttilskud har ellers længe argumenteret for, at de moderne dyrkningsmetoder har udpint jorden i den industrialiserede del af verden. Derfor skulle afgrøderne være drænet for deres indhold af vitaminer og mineraler, mener de. Men den teori afviser Fødevarestyrelsen.
Kan være skadelige
Ifølge professor fra Syddansk Universitet Helle Johannesen kan et kosttilskud være borgerens måde at kompensere for, hvad de tror, er industrisamfundets mangler.
- Det ligger jo dybt i danskere, at man har gavn af den pille. Næsten alle er vokset op med en vitaminpille om dagen i hele vinterhalvåret. De fleste vil gerne gøre noget godt for sig selv og vurderer, at de har godt af pillen. Så betyder det mindre, hvad Fødevarestyrelsen eller andre siger, siger hun til Samvirke.
Problemet er bare, at kosttilskud i de forkerte mængder kan være skadelige. Det bekræfter flere af de fagfolk inden for ernæringsvidenskab, Samvirke har talt med.
Man behøver ikke helt at afvise kosttilskud, men de skal tages på en kvalificeret måde og gerne efter anvisning fra lægen, lyder budskabet fra blandt andre måltidskonsulent Grethe Andersen, der tidligere har arbejdet i Landbrug & Fødevarer.
Hvis man for eksempel ikke er den store fiskespiser, kan man have brug for D-vitamin, og så kan det være en god idé at tale med sin læge, siger hun til Samvirke og fortsætter:
- Det dårlige mønster er at købe et enkelt stof, for eksempel E-vitamin og spise en masse af det, indtil glasset er tomt, og så købe et andet stof, som virker på en anden måde. Her kan man godt få helt forkerte doser af næringsstofferne.
Som eksempler på hvornår det kan være svært at få dækket næringsstoffer fra den almindelige kost, kan nævnes allergi, folk, der ikke får nok sol, småtspisende ældre og psykisk sygdom, der kan føre til manglende næringsstoffer, hvor øget tilskud kan have effekt.