Eksperter vil have forbud mod usund mad
Mens politikerne ikke tøver med at forbyde reklamer for tobak, nægter de at lovgive om usunde fødevarer. Fedmeforskere efterlyser politisk ansvar og mere lovgivning.

Hjerteproblemer, type 2 diabetes, tyktarmskræft, brystkræft og knogleskørhed.

De sygdomme plages flere og flere danskere af på grund af fedme.

Og det står skidt til hos danskerne. 40 procent af os er overvægtige, og det koster årligt sundhedsvæsnet 1,6 milliarder kroner i behandlinger. Alligevel tøver regeringen med at indføre lovgivning, der kan knække fedmekurven.

Socialdemokraternes forbrugerordfører er frustreret over situationen:

Kampagner hjælper ikke

»Der skal lovgivning til for at bremse fedmeepidemien, men vi kan ikke komme igennem med noget som helst. Det hjælper ikke at lave kampagner med seks stykker frugt om dagen, hvis der samtidig bliver reklameret for Kinders mælkesnitte i tv,« siger Mette Gjerskov (S), der ærgrer sig over, at partiets forslag om at forbyde reklamer for usund mad netop er blevet nedstemt af regeringen og Dansk Folkeparti. Regeringen mener, at forældre selv har ansvaret for at tale med børnene om usund mad.

Savner handling

Professor Arne Astrup fra Institut for Human Ernæring mener også, at der skal mere drastiske midler end oplysningskampagner til for at bremse udviklingen:

»Politikerne skal turde noget mere og tage ansvar, ligesom de har turdet lovgive på tobaksområdet, hvor det er forbudt at reklamere for cigaretter.«

Professor Bente Klarlund Pedersen, formand for Det Nationale Råd for Folkesundhed er enig:

»Fedme er et kæmpe problem. Politikerne skal derfor afsætte penge til, at kommunerne for eksempel kan lave flere cykelstier eller indføre lavere priser på sunde fødevarer, som kan være med til at forebygge fedme,« siger hun.

Bente Klarlund Pedersen vurderer også, at en times motion dagligt til alle skolebørn vil gøre en forskel. Hun påpeger, at det primært er danskere med kort eller ingen uddannelse, der er blevet federe:

»De har ikke ressourcerne til at købe de sunde varer, der oftest er de dyreste.«