Eksperter: Regeringen overdriver dansk ligestilling
- Vi mangler simpelthen nogle love og noget mere viden, hvis ligestillingen skal rykke sig, siger Drude Dahlerup, professor ved Stockholm Universitet. Foto: Simon Skipper/Ritzau Scanpix/arkiv
Nederlag gemmes væk og småting fremhæves som sejre i rapport, som fredag afleveres til FN. Sådan lyder kritikken fra flere eksperter.

Regeringen tegner et skønmaleri af ligestillingen i Danmark, når den fredag videregiver en rapport til FN, mener en række personer, som følger arbejdet i Danmark.

Det skriver Fagbladet 3F.

- Den mindste fremgang fremhæves som en sejr, mens tilbagegang forklares som tilfældigt, siger chefkonsulent fra Instituttet for Menneskerettigheder, Bjarke Oxlund til Fagbladet 3F.

Han har gennemgået den foreløbige rapport, som regeringen senest fredag - på Kvindernes Internationale Kampdag - skal aflevere til FN’s Kvindekomite. Rapporten skal senere til "eksamen" hos kvindekomitéen, som så vil komme med en række anbefalinger til Danmark.

Blandt andet derfor kritiserer Bjarne Oxlund, at regeringen fremhæver det som en ligestillingssejr, da kommunalvalget i 2017 førte til to flere kvindelige borgmestre.

Efter kommunalvalget er antallet af kvindelige borgmestre 14. Det svarer til en ud af syv.

- Det minder jo ikke om ligestilling, siger Bjarne Oxlund.

Bjarke Oxlund medgiver, at Danmark sammenlignet med mange lande i FN, har godt tjek på ligestillingen.

- Vi står godt på en række punkter. Og politikerne har trods alt fjernet transseksualitet fra listen over psykiske sygdomme. Men man kan ikke se bort fra manglen på en aktiv indsats fra regeringen, siger han.

Drude Dahlerup, professor ved Stockholm Universitet, er ligeledes skeptisk over for konklusionerne i regeringens foreløbige rapport.

Særligt regeringens målsætning om flere kvinder i virksomhedsbestyrelserne får kritik.

- Regeringens arbejde for at øge antallet af kvindelige bestyrelsesmedlemmer har ikke haft effekt, siger hun og henviser til resultatet af en tidligere undersøgelse udført af Erhvervsstyrelsen.

- Alligevel siger regeringen, at den svage stigning af kvinder i bestyrelserne er et resultat af deres lovgivning. Det giver ikke mening, siger hun til Fagbladet 3F.

I stedet bør regeringen være ærlig om, at ligestillingsarbejdet er gået i stå i Danmark, siger Drude Dahlerup:

- Vi mangler simpelthen nogle love og noget mere viden, hvis ligestillingen skal rykke sig.

Ligestillingsordfører for regeringspartiet Liberal Alliance, Laura Lindahl, afviser, at politikerne skal beslutte, hvor mange kvinder, der skal sidde i en virksomhedsbestyrelse eller er valgt til et politisk embede.

- Danske kvinder har de nødvendige rammer for at nå til tops, og generelt har de samme muligheder, som mænd, siger hun.

Fagbladet 3F har uden held forsøgt at få en kommentar fra de øvrige regeringspartiers ligestillingsordførere.

Rapporten til FN udarbejdes af beskæftigelsesminister Troels Lund Poulsen (Venstre). Han har ikke ønsket at kommentere Fagbladets artikel.

Fagbladet 3F
via Listen To News