Eksperter føler sig hårdt ramt af politikere
EU-ekspert Marlene Wind har taget eller fået mundkurv på efter den massive kritik af hendes udtalelser. Flere forskere føler sig udsat. Foto: Finn Frandsen / POLFOTO
Flere eksperter føler sig ramt af politikernes kritik, når de har udtalt sig i medierne.

Det er langt fra kun EU-professor Marlene Wind, der som ekspert har oplevet at blive hetzet af politikerne.

Landets førende forskere oplever i stigende grad, hvordan politikerne langer ud efter dem, når de udtaler sig om politiske sager.

Det viser en undersøgelse, som Politiken har foretaget blandt 254 professorer. 135 har svaret og af de, siger 88, at "eksperter i stigende grad udsættes for kritik i medierne efter at have udtalt sig om et emne præget af politisk karakter."

"Når forskere bliver udsat for så hårde angreb, er det med til at få andre til at holde igen med at blande sig i debatten," siger Niels Westergaard-Nielsen fra Handelshøjskolen i Århus, der selv har taget i mod en del kritik efter ekspertudtalelser.

Integrationsminister Søren Pind (V), der har været en af Marlene Winds hårdeste kritikere, mener, at forskerne bør kigge mod sig selv og overveje deres rolle.

"Hvis vi politikere bliver stemplet med ord som 'den indre svinehund' og 'valgflæsk', så påvirker det os. Vi har også følelser. Sagen er den enkle, at vi har hel og fuld ytringsfrihed. Men forskere må finde sig i at blive mødt med politisk argumentation, når de selv ifører sig politikerklæder," siger han.

I den anden ende af den politiske skala, er Enhedslisten uenig. EU-ordfører Per Clausen har netop indkaldt videnskabsministeren til samråd, hvor han kræver en forklaring på Marlene Wind sagen. Han mener, det er vigtigt, at eksperter kan udtale sig uden at frygte hetz.

"Jeg vil opfordre de forskere til, alligevel at gå ind i debatten, selvom de somme tider synes, der er nogen, som opfører sig urimeligt. Fordi det er vigtigt, at folk der forsker i tingene og arbejder med tingene, de også deltager i debatten. De er helt afgørende for demokratiet," siger Per Clausen til Newspaq.

Kilde: Politiken