Ekspertens tre råd: Sådan stopper du med at ryge
Det kan være meget forskelligt, hvad der virker, når man skal stoppe med at ryge - men disse tre metoder er dokumenterede, siger forsker. Foto: Scanpix/Modelfoto
Vil du gerne stoppe med at ryge, men aner ikke, hvilken metode du skal bruge? Få videnskabens bud på, hvad der virker.

Det kan være et stort og uoverkommeligt projekt at stoppe med at ryge, og for hvert forsøg du gør, mister du måske også troen på, at det nogensinde vil lykkes. Derfor kan der være noget fornuft i at vælge en af de metoder, som forskerne har påvist rent faktisk virker. Det skriver LiveScience.com.

Det er dog stadig vigtigt, at du holder dig for øje, at vi er forskellige, og det vil være forskelligt, hvad der virker for den enkelte.

Har du andre dårlige vaner? Tjek, hvordan du fx slipper for at bide negle, på Femina.dk

- Forskellige individer vil finde forskellige tricks, der hjælper dem igennem dagen og igennem trangen, siger Glen Morgan, der er leder ved Tobacco Control Research Branch of the National Cancer Institute til LiveScience.

Han forklarer her tre af de videnskabeligt påviste metoder, der kan lede dig til et rygestop. Overvej hvilken, der passer bedst til dig, eller om du skal lave en kombination.

Se, hvilken dårlig vane på jobbet, der gør dig tyk, på Femina.dk

1. Skriv ned

Inden for den kognitive terapi benytter man sig ofte af at skrive de aktiviteter ned, som udløser ens vaner. Dvs. at du skal formulere på skrift, på hvilke tidspunkter af dagen du ryger, og hvad du laver lige op til. Det kan hjælpe dig med at komme ud af en vane, hvis du bliver klar over, hvad det er du gør, som tricker din rygetrang.

2. Brug en app på telefonen

Glen Morgan forklarer, at forskning peger på, at man kan opleve stor gavn af programmer, der hjælper til et rygestop via telefonen. En af grundene er, at vi har telefonen på os hele tiden og let kan tjekke de indkomne beskeder, som skal virke motiverende for at holde rygestoppet.  I modsætning til andre former for spam, så har folk tilsyneladende ikke noget imod at blive forstyrret med beskeder, der skal hjælpe dem til at fastholde deres beslutning.

Er du doven? Se, hvorfor dovenskab er lige så farligt som rygning, på Femina.dk

3. Brug nikotinerstatning

Det er sikkert den mest almindelige metode at bruge til et rygestop, men den har også vist sig rigtigt effektiv for mange, forklarer Glen Morgan. Det er ikke alle som fx et nikotinplaster eller tyggegummi virker for, men hvis det gør, så mener han absolut, at du bør fortsætte med det. Dog kan man ikke forvente at nikotinerstatning alene vil gøre udslaget. Det vil sandsynligvis kun virke i kombination med andre metoder til at slippe rygetrangen.