Ekspertens bedste råd: Sådan bliver du sund i 2016

Sundhedsekspert giver dig her gode råd til at blive at blive sund en gang for alle.
Bliv en sund og energifuld udgave af dig selv i 2016.
Bliv en sund og energifuld udgave af dig selv i 2016. Foto: SCANPIX arkiv

Af redaktionen og Louise Meng, IN, Aller Media

Du langt fra den eneste, der med deja-vu-agtige fornemmelser, hvert nytår er fast besluttet på at ændre vaner i en sundere retning. Ofte handler det om at tabe sig, dyrke mere motion, skrue ned for sukkerindtaget eller rygestop. Men er det ikke ulogisk eller måske rettere bemærkelsesværdigt, at du har de samme ambitioner hvert år? Betyder det så, at du aldrig kommer videre og får realiseret dine drømme?

Nej, lyder det fra Louise Meng, der er cand. scient. i human ernæring og fysioterapeut.

- Verdens længste måned januar banker på efter en måned i traditionernes vold og hyggens tegn. De fleste mennesker er mættede både på mad og socialt, og derfor både naturligt og sundt at se lidt indad. Så lad dine personlige ambitioner om en sundere udgave af dig selv fylde og opfyld dem selv, lyder det fra hende.

Sundhedseksperten giver her et bud på, hvordan du kan sove dig slank

Sådan lykkedes du
Hvis du skal lave alt om på en gang er sandsynligheden for succes ikke særlig stor. Derfor handler det om at prioritere og finde ud af, hvor gevinsterne ved nye og sundere vaner er størst. Og her er det meget bedre at være realistisk omkring, hvad du er villig til at gå på kompromis med, og hvad der rent faktisk er muligt i din hverdag.

- Lad være med at have som mål at spinne hver anden morgen, hvis du på forhånd ved, at du er håbløs til at stå op de kolde og mørke vintermorgener. Sæt dig overkommelige og gerne målbare mål og nyd den succes, du har med det – de kan fx være, at du kun vil spise kage om fredagen, spise mindst 2 slags grøntsager i løbet af dagen, kvitte sodavanden eller få pulsen op mindst 2 gange om ugen i 10 minutter. Bare det er forbedringer sammenlignet med din nuværende sundhedstilstand, siger hun.

Her er 5 naturlige måder, du kan lindre ondt i halsen på

Ikke et quick fix
Og så handler det om, at man skal gøre sine nye sunde vaner til hverdag. At ændre en vane kræver tid, selvindsigt og energi. At ændre vaner og adfærd er nok noget af det sværeste i verden.

- Den vigtigste lektion i tillæring af nye vaner er, at du får ikke det, som du fortjener, men det som du arbejder målrettet for. Når negative og/eller forstyrrende hændelser i din hverdag forhindrer dig i at nå dit mål, skal du se det som en del af livets små bump, lyder det fra Louise Meng. 

For at svare på spørgsmålet ovenfor om, hvorvidt det kan lykkedes at ændre vaner – så handler det om, at du skal tage de store briller på, når du vurderer, om du har succes med at ændre vaner eller ej. For det kræver i mange tilfælde måneder og år før, at du opfatter dine nye vaner som en del af dig.

Læs på In.dk, hvordan du kan smide nogle kilo med honningkuren

- Se fem eller ti år tilbage. Har du flyttet dig? Er du i dag en bedre udgave af dig selv? Hvilke uvaner er det lykkedes at ændre på? Der er helt sikkert ting du gør anderledes i dag end for fem år siden – og derfor ved du også, at du kan ændre dine vaner. Tag løbeskoene på, smid cigaretterne ud, ryd op og smid ud i køleskabet – gør det, der skal til og kom i gang lige nu. Stå ved dine laster, dine lyster og din energi og omsæt det til, hvor villig du er til at ændre noget. Er du klar? Tør du? Jeg kunne ønske dig held og lykke, men det kommer du ingen vegne med. Du bestemmer! Det er 100% dine (nye sundere) vaner der skal fylde i 2016, slutter hun.

Se også:
 

Følg os på Facebook

Så får du nyheder direkte leveret, og kan deltage i debatten på vores artikler.