Ekspert: valg i Libyen om seks måneder
Peter Viggo Jakobsen vurderer, at Gaddafi forsøger at flygte til et sydafrikansk land, hvor man ser med lidt mere milde øjne på hans gerninger. Foto: DefenseImagery.mil, Wikimedia Commons
Oprørernes succes i går betyder, at Libyen kan være et helt nyt land allerede næste år.

Slutspillet kommer til at gå rigtigt stærkt i Libyen. Sådan lyder vurderingen fra ekspert i sikkerhedspolitik og international politisk teori, lektor Peter Viggo Jakobsen.

"Kommer processen til at forløbe nogenlunde roligt, tror jeg faktisk, vi kan få et valg i Libyen inden for de næste seks måneder," lyder hans vurdering.

Ifølge Peter Viggo Jakobsen er der to måder, som den kommende demokratiproces i Libyen kan forløbe på.

"Der er ligesom to forskellige skoler. Nogle siger, at man skal vente med at afholde valg, til der er skabt ro. Andre siger, at det vil skabe konspirationsteorier, hvis man venter alt for lang tid," fortæller han og fortsætter:

"Nu skal vi have Libyen ind i et stabilt gænge, så vi kan få et valg og én eller anden form for demokrati. Det vil være idealscenariet."

At oprørerne har formået at tromle ind i Tripoli på rekordtid, har især betydet én ting.

"I og med at det er gået så hurtigt, er der blevet sparet mange menneskeliv. Det er rigtigt glædeligt," lyder det fra Peter Viggo Jakobsen.