Ekspert: Regering kan få finanslov med EL
Johanne Schmidt-Nielsen, Frank Aaen og resten af Enhedslisten har ikke just været tilfredse med alt regeringen har foretaget sig det seneste år. Foto: ESKESTAD, MIK / POLFOTO
Selvom Enhedslisten er kritisk over for finansloven, er der lagt op til en løsning, mener kommentator.

Trods Enhedslistens kritik af regeringens finanslovsforslag mener politisk kommentator og ansvarshavende chefredaktør på Fyns Amts Avis, Troels Mylenberg, at der er lagt op til en fælles løsning mellem SRSF-regeringen og dens støtteparti.

- Enhedslisten gør meget ud af at være kritiske, men samtidig gør de også meget ud af at sige, at der ikke er nogen ultimative krav, siger han og fortsætter:

- Der er lagt i kakkelovnen til, at man finder et fælles grundlag. Dermed ikke sagt, at det bliver nemt, men det er det, der er lagt op til.

Enhedslisten kritiserer regeringen for ikke at gøre nok for at fremme beskæftigelsen, og partiet kræver en håndsrækning til de tusinder, der står til at falde ud af dagpengesystemet fra nytår.

Men retorikken, der bliver brugt i Enhedslisten, er ikke nær så hård som tidligere, mener den politiske kommentator.

- Enhedslisten har i den grad skruet ned for den hårdeste retorik her op til finanslovforhandlingerne. De sidste måneder har lært Enhedslisten at holde op med at sige, at der er ultimative krav, og at man skal kompenseres krone til krone.

- De er blevet bevidste om, at deres opgave er at trække regeringen så meget som muligt i deres retning, men også at denne regering i øvrigt er bedre end alternativet, siger Troels Mylenberg.

Både regeringen og Enhedslisten har en stor interesse i at finde hinanden i et forlig, og ifølge Troels Mylenberg er begge parter blevet mere pragmatiske siden skatteaftalens dramatiske forhandlinger i forsommeren.

Finanslovforhandlingerne kan dog også sagtens blive dramatiske, mener han.

Dramatiske forhandlinger, der giver indtryk af, at partier går helt til grænsen, kan nemlig gøre det lettere at forklare baglandet, hvorfor man har måttet give køb på nogle principper hist og her, vurderer Mylenberg.