Ekspert om smal lockout: Vores sygehusvæsen kører på kapacitetsgrænsen
Vi må tage fat i normeringerne bagefter, siger formand for Dansk Sygeplejeråd, Grethe Christensen. Foto: Asger Ladefoged/Ritzau Scanpix (arkiv)
Danske Regioner har undtaget 292 hospitalsafsnit fra en lockout.

Der reddes liv og gives medicin - og ikke meget andet på mange afdelinger på sygehusene rundt om i landet.

Bemandingen er så snæver, at Danske Regioner har undtaget 292 hospitalsafsnit fra en lockout.

Af dem kan godt hver femte (18,2 procent) ikke stille nødberedskab, mens nødberedskabet på mere end halvdelen (53,8 procent) svarer til dagligt fremmøde, skriver DR.

Det beskriver et sygehusvæsen, der "kører på kapacitetsgrænsen", mener professor i sundhedsøkonomi Kjeld Møller Pedersen.

Han siger til DR, at "hvis normalbemanding ikke er meget mere end nødberedskab må det være sådan, at der i dagligdagen er en minimumsbemanding".

At bemandingen er snæver mange steder bekræfter Anders Kühnau, formand for regionernes lønnings- og takstnævn, når han til DR siger:

- Vi kan opretholde driften på mange afdelinger på grund af, at vi har forhandlet nødberedskaber på plads. Derfor har vi ikke længere nogen grund til at lockoute dem.

Og netop de mange undtagelser fra en eventuel lockout har formand for Dansk Sygeplejeråd, Grethe Christensen, grebet. Hun siger til DR:

- Det her har vist os, at der er noget galt med normeringerne ude på afdelingerne. Det må vi tage fat på bagefter.