Ekspert om Mette F.-udspil: Sætter DF under stort pres

Arbejdsliv
- Mette Frederiksen har nu et es i ærmet, som hun kan turnere rundt i landet med, siger Thomas Funding om det nye S-udspil. (Foto: Foto: Michael Nørgaard / Avisen Danmark)
Socialdemokratiets nye udspil om forskellig pensionsalder kan få afgørende betydning for den kommende valgkamp, mener politisk redaktør Thomas Funding.

Mette Frederiksen (S) har sat Dansk Folkeparti under hårdt pres og fundet et tema, der kan samle rød blok op til det kommende folketingsvalg.

Sådan lyder vurderingen af Socialdemokratiets nye udspil om forskellig pensionsalder fra Thomas Funding, der er politisk redaktør på Avisen Danmark.

Han ser det som et emne, der måske ikke vil ligge højest på vælgernes dagsorden, men som alligevel kan få stor betydning for, hvem der ender som statsminister.

- Størstedelen af danskerne er optagede af sundhedssektoren, men nedslidning og stigende pensionsalder fylder meget hos nogle bestemte vælgergrupper - blandt andet flere af dem som før har stemt på DF. Hvis ikke de er hurtige til at komme med et svar til udspillet kan de ende i alvorlige problemer, siger Thomas Funding til Avisen.dk.

Tirsdag fremlagde Socialdemokratiet et udspil, der lægger op til, at nedslidte danskere skal have mulighed for at forlade arbejdsmarkedet tidligere. 

Forstå, hvad Socialdemokratiets udspil går ud på:

* Der er ulighed på pensionsområdet, og det skal en differentieret pensionsalder rette op på.

* Ifølge S bør man kunne gå tidligere på pension, hvis man er nedslidt eller har en høj anciennitet på arbejdsmarkedet - altså at man har arbejdet i mange år.

* Man skal dog have arbejdet i "mere end 40 år" for at kunne få ret til tidligere pension, og job som eksempelvis avisbud tæller ikke med, fortæller Mette Frederiksen på pressemøde. 

* Også deltidsansættelser tælles med.

* Det er ikke bestemt i partiet, hvilke grupper der skal kunne trække sig tidligere. Det skal besluttes i samarbejde med arbejdsmarkedets parter.

* Den graduerede pension vil koste cirka tre milliarder kroner årligt, vurderer Socialdemokratiet, som ønsker at finansiere det gennem en skat på virksomheder og den finansielle sektor.

* Skævheden på pensionsområdet er ifølge partiet opstået på grund af den stigende pensionsalder, der blev vedtaget i Velfærdsforliget fra 2006, og forringelsen af efterlønnen, der blev vedtaget i 2011.

* Socialdemokratiet stemte selv for begge aftaler.

Kilde: Det socialdemokratiske pensionsudspil "De mest nedslidte fortjener også en værdig pension".

/ritzau/

UDVID

DF træder vande

Reaktionerne på udspillet har ikke overrasket Thomas Funding.

Fagbevægelsen og de andre røde partier har i høj grad klappet i hænderne over forslaget. Modsat har partier som Liberal Alliance og organisationer som Dansk Arbejdsgiverforening givet det en mere lunken modtagelse. 

Strategien hos Socialdemokratiet er, ifølge den politiske kommentator, også at samle rød blok op til valgkampen. 

- Mette Frederiksen har nu et es i ærmet, som hun kan turnere rundt i landet med. Det skal bruges til at fremhæve forskellen på blå blok og venstrefløjen, siger Thomas Funding. 

Samtidig træder Dansk Folkeparti vande. Thomas Funding mener, at partiet lige nu går efter at skyde på forslagets tekniske udfordringer, som eksempelvis finansiering, men det vil ikke være holdbart i længden. 

- Kristian Thulesen Dahl bliver nødt til at komme med en klar udmelding om, hvor DF helt grundlæggende står på spørgsmålet om forskellig pensionsalder. Ellers kan hans parti ende med at miste mange vælgere til Socialdemokratiet. Det overrasker mig, at de ikke har været ude og markere sig på dette endnu, vurderer Thomas Funding.  

Valgflæsk og svære øvelser

Der kan dog stilles flere spørgsmål til pensions-udspillet. Det er endnu uvist, hvordan man vil bestemme om en lønmodtager er nedslidt samt hvilke faggrupper, der helt præcist vil være omfattet af ordningen.

Det har fået flere politikere til at råbe op om, at Socialdemokratiet forsøger at sælge valgflæsk til danskerne.

Ifølge Thomas Funding kan det være en meget bevidst strategi fra Mette Frederiksen og resten af partiets top. Det kan nemlig både blive dyrt og svært at gennemføre den vision, som Socialdemokratiet har spillet ud med. 

- Det her tænder et håb hos murere og tømrere, men også blandt sygeplejersker og andre lønmodtagere. Det er dog tvivlsomt, om man kan honorere de forventninger. Samtidig sikrer man sig mod at love, at alt for mange kan komme under ordningen, da modstandere af forlaget vil kunne sige, at det bliver utroligt dyrt, siger Thomas Funding.

Skulle Mette Frederiksen lykkes med at vinde statsministerposten fra Lars Løkke Rasmussen (V), vil der vente hendes regering en svær og vigtig øvelse, mener Thomas Funding.

- Det vil være et stor løftebrud, hvis det ikke lykkes en rød regering at få udspillet igennem. Det vil få Mette Frederiksen ud, hvor det er svært at bunde, og vil kunne bruges imod hende fremadrettet, siger han.  

Nyheder

Dronningen dybt

forfærdet