Ekspert: Obama vil genvælges med 450 mia

Barack Obama jobplan er et storstilet forsøg på at få økonomien i gang og appellere til alle hjørner af det amerikanske vælgerkorps.
"Vi skal stå sammen om det her, selvom vi har haft uoverensstemmelser i fortiden og vil få det igen i fremtiden," sagde Barack Obama, der her fremlægger jobplanen for Kongressen.
"Vi skal stå sammen om det her, selvom vi har haft uoverensstemmelser i fortiden og vil få det igen i fremtiden," sagde Barack Obama, der her fremlægger jobplanen for Kongressen. Foto: Kevin Lamarque / POLFOTO

USA's præsident Barack Obama præsenterede i nat sin jobpakke med store ord om bredt samarbejde og om at stå sammen i krisens tid. Og ser man på de forslag, der kom, så var der også godbidder til begge sider af Kongressen, siger USA-ekspert og medredaktør på Kristeligt Dagblad, Michael Ehrenreich.

"Han prøver at lave en hybrid mellem klassisk demokratisk økonomisk politik og klassisk republikansk politik, fordi han prøver at kombinere fremrykkelser af offentlige investeringer og beskæftigelsesarbejde med skattelettelser," siger Michael Ehrenreich.

Med planen vil Barack Obama kræse for sit eget bagland ved at investere i den offentlige transport, der ifølge Barack Obama skal være verdens bedste og renovere 35.000 skoler.

Derudover er der skattelettelser på vej til folk i arbejde og skattelettelelser til firmaer, der ansætter nyt personale, for at række ud til de politiske modstandere hos republikanerne.

Når det er så vigtigt for Barack Obama at træde frem som en samlende figur i en krisetid, så er det fordi, at det er ved at være sidste chance for at overholde et af sine største valgløfter.

"Obamas vigtigste valgløfte i sin tid, da han blev valgt, det var, at han kunne kaste de ideologiske grøfter til, og få partierne i Washington til at samarbejde og afslutte den polarisering i amerikansk politik, som mange er rigtig trætte af, og det er ikke lykkedes," siger Michael Ehrenreich.

Det er især de vigtige vælgere i midten af amerikansk politik, der forventer, at Obama samler fløjene, og skal han nå det, så er det ved at være på høje tid, da præsidentvalget kun ligger et år ud i fremtiden.

Mandag den 19. september forventer Barack Obama at fremlægge en plan for, hvor han vil skaffe de 450 milliarder dollars, som jobplanen koster.

Følg os på Facebook

Så får du nyheder direkte leveret, og kan deltage i debatten på vores artikler.