Ekspert: Ny traktat skal give EU troværdighed
I den kommende tid er det bydende nødvendigt for EU-landene at overbevise verdensmarkedet om, at man kan få styr på og løse den store gældskrise i zonen. Foto: Ferdinand Ostrop / POLFOTO
En traktatændring er så stort et skridt, at det kan gøre, at de finansielle markeder igen tror på euroen, vurderer økonomiprofessor.

Frankrigs Nicolas Sarkozy og Tysklands Angela Merkel har i dag besluttet, at der skal laves en ny EU-traktat, der skal redde euroen og den europæiske økonomi.

Lederne af de to største økonomier i EU er blevet enige om ændringerne, og dem ønsker de gennemført med eller uden alle EU-landes opbakning.

"Håbet er, at det kan dæmpe uroen på de finansielle markeder, fordi der nu kommer en udmelding om, at man går efter grundlæggende traktatændringer," siger professor ved CBS, Jesper Rangvid til Newspaq.

Han forklarer, at de to stormagtsledere desuden håber, at en traktaktændring måske kan føre til, at Den Europæiske Centralbank begynder at spille en endnu større rolle i den igangværende gældskrise.

Udmeldingen om ny traktat er således også for at sikre, at omverden får et klart signal om, at euro-landene tager hånd om de skrantende økonomier i flere af det økonomiske fællesskabs lande.

"På den længere bane, der skal man sikre troværdighed omkring den finanspolitiske situation i de enkelte lande, hvilket dækker over, at landene ikke må opbygge underskud og gæld," siger økonomiprofessoren om formålet med traktaten og forklarer videre:

"Man kan sige, at en traktaktændring slår det fast, det er en meget grundlæggende ændring, og dermed bliver selve ændringen også troværdig."

En traktatændring kan gå hen og blive vedtaget, også selvom det kun er med et flertal fra kun de 17 EU-lande, der bruger euroen, meldte den franske præsident Nicolas Sarkozy tidligere på dagen.