Ekspert: Kritik af Søvndal gør ondt
Søvndal (SF) kan ikke ignorere den alvorlige kritik fra tidligere gruppeformand Aage Frandsen, mener ekspert.

Villy Søvndal og resten af SF's ledelse må i tænkeboks og finde ud af, hvordan partiet skal håndtere den voldsomme lussing, som tidligere gruppeformand Aage Frandsen har tildelt dem.

Det mener politisk ekspert og journalist Hans Mortensen, som også er forfatter til bogen "Den røde tråd - SF og vejen til magten".

- Aage Frandsen er en veteran, som har været med til at udvikle partiets strategier og politik gennem mange år, og derfor betyder det utrolig meget internt i SF, hvad han mener, siger Hans Mortensen.

I en kronik i Politiken torsdag buldrer Aage Frandsen, der selv pegede på Villy Søvndal under formandskampen tilbage i 2005, frem med kritik af folkesocialisternes partitop.

Partiet bør overveje at forlade regeringen, hvis man igen bliver majet ned som med betalingsringen og skatteaftalen. Desuden burde Villy Søvndal aldrig have været udenrigsminister, lyder det blandt andet fra Aage Frandsen.

- Søvndal ved godt, at når Aage Frandsen, som normalt er en meget loyal SF'er, åbner munden, så er det alvor, siger Hans Mortensen.

- Det her skal håndteres elegant. Og hvis ledelsen bruger kritikken til at åbne op for en bredere debat om partiets politik, så kan det måske vendes til noget positivt.

Hans Mortensen fraråder Søvndal og co. at vælge den tavse linje og ignorere SF-koryfæets kritik.

- Det kan blive farligt, fordi Aage Frandsen har så stor opbakning i SF's bagland. Kritikken er rykket op på et højere niveau nu, siger han.

Flere af medlemmer af SF's folketingsgruppe afviser at kommentere kritikken, men fungerende politisk ordfører Karina Lorentzen peger på, at SF skal skærpe sin profil over for vælgerne.

- Vi har rigtig meget god politik. Vi har også rigtig mange punkter, hvor vi er enige med S. Men det er også vigtigt, at der en kant, og at folk ved, hvorfor de skal stemme på os, siger hun til Politiken.

Før sommerferien var der voldsom uro internt i SF på grund af den skatteaftale, som regeringen indgik med De Konservative og Venstre.

/ritzau/