Ekspert: Kraftigt jordskælv i dansk optik
Flere end 30 har indberettet nattens jordskælv til Geus. Jordskælvet målte 4,4 på richterskalaen.

Nattens jordskælv er et af de mest kraftige jordskælv, Danmark har oplevet i de senere år. Skælvet målte 4,4 på richterskalaen og placerer sig dermed blandt de tre største jordskælv i Danmark i de seneste fem år.

- Et jordskælv af den styrke er ikke stort på verdensplan, men det er stort for Danmark. Der går år imellem, at vi har jordskælv, der er så store, siger Trine Dahl-Jensen, seniorforsker ved De Nationale Geologiske Undersøgelser for Danmark og Grønland, Geus.

Jordskælvet ramte i Kattegat omkring 20 kilometer sydøst for Anholt og vækkede flere danskere.

- Allerede før klokken syv havde vi på vores hjemmeside fået over 30 indberetninger fra borgere, der havde mærket jordskælvet, siger Trine Dahl-Jensen.

Det svenske nyhedsbureau TT beretter, at også flere svenskere blev vækket af jordskælvet.

Sidst, danskerne oplevede jordskælv, der kunne mærkes, var i februar 2010, hvor et skælv ramte ud for Thy samt omkring Skåne i december 2008. Jordskælvene målte henholdsvis 4,7 og 4,8 på richterskalaen.

De sjældne jordskælv i Danmark skyldes, at der er opbygget spændinger, som med tiden bliver så store, at de blevet udløst. Men hvor og hvornår det sker, er ikke til at forudse, forklarer Trine Dahl-Jensen.

- Vi kan ikke forudse, hvor og hvornår jordskælv sker i Danmark. Og fordi den slags jordskælv, vi oplever, ikke er på pladegrænserne, er det endnu sværere at komme med gode forklaringer, siger hun.

Til gengæld kan man med temmelig stor sikkerhed sige, at nattens jordskælv ikke fører efterskælv med sig, forklarer seniorforskeren.

- Vi plejer ikke at få efterskælv efter vores jordskælv i Danmark. Der blev observeret efterskælv i Thy i 2010, men de var så små, at det kun var vores instrumenter, der kunne opdage, at de var der.

/ritzau/