Ekspert: Kofi Annan var Syriens sidste håb
Nu da fredsmægleren trækker sig, forsvinder alt håb om at løse konflikten med forhandling, siger ekspert.

Lyset slukkes for en forhandlingsløsning i Syrien, efter topdiplomaten Kofi Annan har besluttet at trække sig som fredsmægler.

Herfra er det et spørgsmål om, hvordan og hvornår den ene part vinder over den anden, mener Syrien-ekspert Søren Schmidt.

- Nu er der ikke længere håb om, at nogen udefra kan hjælpe Syrien med at formidle en løsning mellem de forskellige parter. Det efterlader Syrien til sig selv og til den konflikt, som landet er i, siger lektoren fra Aalborg Universitet til Ritzau.

At Annan opgiver, understreger en udvikling, som allerede er i fuld gang, lyder det.

- Syrien er på vej til en mere og mere omfattende og blodig, ubehagelig borgerkrig. For nu har man sagt, at denne konflikt ikke kan løses med forhandling, men kun ved, at den ene part vinder over den anden, siger Søren Schmidt.

Der er ikke andre, der kan overtage mæglerrollen, hvor Annan slap, mener lektoren:

- Han var sidste håb for en forhandlet løsning. Ingen har højere status og troværdighed med hensyn til fredsmægling.

Ifølge Søren Schmidt fik den tidligere FN-generalsekretær aldrig en reel chance.

- En af grundene til, at det er endt så bedrøveligt, er den halvhjertede måde, som det internationale samfund - herunder især vestlige lande - har støttet Annans fredsbestræbelser.

- Annan har måttet erkende, at han blev sat på en opgave, som man i realiteten ikke ønskede, at han skulle løse, tilføjer lektoren fra Aalborg Universitet.

Torsdag oplyste FN's generalsekretær, Ban Ki-moon, at Kofi Annan har valgt at trække sig som fredsudsending i Syrien med udgangen af august.

Annan blev udnævnt til posten i februar. Siden fremlagde han en sekspunkts fredsplan, som hverken præsident Bashar al-Assad eller oprørerne har rettet sig efter.

/ritzau/