Ekspert: Grinagtigt at sende F1 på museum
Renten fortsætter med at falde, og det betyder lanceringen af et nyt to procents lån. Foto: MICHAEL HANSEN/POLFOTO
Nykredit har netop åbnet for et 30-årigt fastforrentet to procents lån. Det nye lån vil dog ikke udkonkurrere F1-lånet, fastslår ekspert.

Nykredit har fejret nytåret med at åbne for et rekordlavt boliglån til kun to procent i rente.

Det nye boliglån vil sende det ellers så populære etårige flekslån, F1, ud i mørket, forudser Sune Worm Mortensen, områdedirektør i Nykredit.

- Ulig navnet kan F1 simpelthen ikke følge med og kan ende med at blive sendt helt på museum. Jeg vil blive overrasket, hvis ikke jeg ser massivt mange boligejere tilvælge fast rente ved nyoptagelse eller ved omlægning af deres eksisterende variabelt forrentede lån, siger han.

Curt Liliegreen, sekretariatschef i Boligøkonomisk Videncenter, kalder det grinagtigt at tro, at F1-lånet er på vej på museum.

- Jeg var ved at falde ned af min stol, da jeg hørte det, siger han.

Curt Liliegreen påpeger, at der er store omkostninger forbundet med at skifte fra et flekslån til et fastforrentet lån, ikke mindst kurstabet.

- Så medmindre du kan opkonvertere på et tidspunkt, fordi renten stiger, og derved reducere din restgæld, så vil konverteringen øge din restgæld, siger han til Newspaq.

Ifølge Curt Liliegreen er to procents lånet kun attraktivt som alternativ til F1, hvis man regner med at blive boende i sit hus i mange år og desuden tror på, at renten stiger markant.

- Den korte rente skal op over det niveau, som den lange rente har i dag. De første år må vi gå ud fra, at renten ikke stiger under nogen omstændigheder. Her kan det bedre betale sig at have et F1-lån, siger han.

Ifølge Nykredits beregninger koster det nye to procents lån kun omkring 300 kroner mere om måneden efter skat per lånt million end F1-lånet.

- Med to procent lånet får man en fast lav rente, mens ydelsen er lav og afdragene høje. De 300 kroner ekstra om måneden for budgetsikkerhed med et to procents lån er givet rigtig, rigtig godt ud. Samtidig giver lånet exceptionel beskyttelse af friværdien. Hvis renten en dag stiger, kan man skære en god portion af sin restgæld, siger Sune Worm Mortensen.

Curt Liliegreen medgiver, at forskellen mellem de to lån ikke er stor. Men det har en naturlig forklaring, siger han.

- Når to procents lånet er forholdsvist billigt skyldes det, at realkreditinstitutterne har forhøjet bidragssatserne kunstigt på de variable forrentede lån. Man må formode, at politikerne på et tidspunkt griber ind over for denne indtjeningsmaskine, siger Curt Liliegreen.

Det er det massive rentefald på især de lange renter, der fra åbnet for det historiske 30-årige to procents lån.

Selvom lånet er på gaden nu, anbefaler Nykredit, at man venter til at optage lånet, indtil kursen på 2,5 procents lånet går under 100.

Newspaq