Ekspert: drop fødevare-smileys
Rapport anbefaler, at smileykontroller blot skal indholde firmaernes egenkontrol. »Det svarer til, at bilister uddeler fartbøder til sig selv,« siger en kontrollør

Af Lars Fogt og Knud Brix
lafo@avisen.dk og knbr@avisen.dk


Inden Lars Barfoed i går meddelte, at han går af som minister, blev han ramt i ansigtet af endnu en kritisk rapport. Blandt mange forslag fra gruppen er at nedlægge smiley-rapporterne, som vi kender dem fra væggen på de 45.000 danske fødevarevirksomheder.
»Den giver falsk tryghed for forbrugerne. Ekspertgruppen anbefaler, at der sker en omlægning af Smiley-ordningen i retning af, at den i højere grad baseres på virksomhedernes egenkontrol,« hedder det i rapporten. I stedet for at udføre de 66.000 kontroller, som i dag, så skal fødevarekontrollører i stedet bruge tid på at undervise virksomheder i at kontrollere sig selv.
 »Det giver jo ingen mening. Hvis virksomheder svindler med gammelt kød, så siger de det ikke selv,« siger tillidsmand Hans Christian Weidanz fra Fødevarestyrelsen i Århus.

 Den tidligere leder fra det tidligere levnedsmiddelstyrelse og fødevareekspert Orla Zinck skruer mere op for retorikken:
 »Det svarer jo til at bede fartbillister om selv at køre forbi politiet, hvis de kører for stærkt. Det her er godt nok dumt. Desuden har ingen af de udpegede eksperter jo erfaring fra fødevarekontrollen,« siger han.
 
Barfoed nåede i går at udtale sig i en pressemeddelelse:
»Jeg synes, at ekspertgruppens anbefalinger lyder meget interessante.«

Den radikale fødevarerordfører Elisabeth Geday siger dog, at hun ikke kan stå inde for at slå smiley-ordnin gen ihjel, som det foreslås:
»Vi kan ikke leve med en smiley-ordning, som bygger på et alt for løst grundlag. Vi foreslår, at de virksomheder, som notorisk har problemer med kvaliteten holdes under særligt opsyn,« siger hun.

Af andre anbefalinger i rapporten er 60 millioner kroner ekstra til fødevarekontrollen, en ny uddannelse til fødevarekontrollør og en langt bedre ledelse.