Administration 

Ekspert: Danmark åbner VM med en ’finale’

(Foto: Foto: Liselotte Sabroe/Ritzau Scanpix/arkiv)

VM kommentar: Den tidligere fodboldspiller Francis Dickoh er i dag fodboldekspert på sportsmediet Mediano. Her skriver han om Danmarks chancer til VM og hvorfor landstræner Åge Hareide ville have de skadede spillere ud og al fokus på én og kun en kamp: Opgøret mod Peru lørdag den 16. juni. Det er nemlig en mini-finale for Danmark allerede i første kamp.

Af Francis Dickoh 

Du kan ikke indlede en VM-slutrunde langsomt og famlende. Jo, måske hvis der er tale om Tyskland, Brasilien eller et af de store lande, der forventes at være med i VM også om måneds tid, når det hele bliver rigtigt spændende.

Men ikke hvis man hedder Danmark. Så er det en minifinale fra start. Og især, når Danmark indleder VM med en kamp mod Peru, der formodes at være den mest direkte rival til en kamp om at gå videre fra VMs gruppe C. Vi – og nu tillader jeg mig at skrive ’vi’ om det danske hold, selv om jeg engang spillede landskampe for Ghana – skal flyvende fra start.

Det vil alle lande gerne. Men med det danske hold er der tale om at fange et momentum fra kampe, som de mest centrale, der bragte Danmark til VM. Det var kampene mod Polen i september sidste år og mod Irland i november.

Her blev der opbygget en samhørighed mellem befolkning og landshold igen. Også i langt højere grad end set i mange år. Der var også en samhørighed mellem trænere og spillere.

Og det er den, der skal genfindes med en god start. Det var selvfølgelig også derfor, at man så Åge Hareide og hans assistent Jon Dahl Tomasson være så fokuserede på at stille med friske og fokuserede spillere. Det har givetvis gjort ondt på både trænere og spillere at skulle sende folk som Andreas Bjelland, Nicklas Bendtner, Mike Jensen og Peter Ankersen hjem fra VM-lejren.

Men det var også et markant signal om at rette fokus mod en og kun den ene kamp mod Peru. Man kan tale om at spænde fjederen maksimalt før affyring på næste lørdag.

Hør også Medianos podcast, hvor man analyserer kampen mod Sverige, den endelige 23 mands-trup og andre problemstillinger omkring VM. Den kan høres her:

Nu har vi set det danske hold spille i marts mod Panama og Chile, og vi så lørdag holdet spille mod Sverige. Jeg kan da også godt være bekymret for offensiven og de få mål og chancer. Vi har set, hvordan det ser ud, når Yussuf Poulsen er mere energi end normal kvalitet, når Pione Sisto ikke funkler, som når han er bedst og når Nicolai Jørgensen skal spilles god og ikke selv kan eller skal skabe det spektakulære. Det hviler meget på Christian Eriksen, som ikke var med mod Sverige. Jeg deler denne bekymring.

Men jeg er omvendt også optimistisk med henblik på, hvad det kan blive. Vi ser sjældent hold sprudle i disse testkampe før VM, hvor det handler om kampform, spilletid og enkelte spørgsmål, der skal besvares. Jeg hæfter mig ved, at Danmark stadig formår at holde et hjemmehold og et hold, der skal til VM, nemlig Sverige, nærmest helt væk fra chancer.

William Kvist er blevet diskuteret en del, men jeg vil sammenligne hans rolle med en dommer. Når en dommer er rigtig god, lægger man ikke mærke til ham, men kampen har været god. Han er ikke på landsholdet en playmaker-type på 6’er-positionen. Han holder et modstander-hold på et minimum af chancer, han organiserer restforsvaret og han igangsætter det første pres, som er så vigtigt for det danske hold.

Over de seneste måneder er hans rolle på FC Københavns hold og på landsholdet blevet mere og mere forskellig. Fra at indlede under Hareide med et makkerskab med Thomas Delaney, som kunne overføres fra FCK til landsholdet, er rollerne nu meget forskellige. På landsholdet går opspillet ofte hen over midtbanen, mens det er anderledes i FCK.

Meget kommer til at hvile på Christian Eriksen, men det gode er, at han har gode spillere og elementer omkring sig. Han skal finde de mellemrum, hvor han kan gøre de andre gode, mere end være manden, der skal skabe alt, som det til dels var i tiden med Morten Olsen. Det har fungeret fremragende under Åge Hareide, og så skal man huske, at VM også er kolossalt stort for spillere på det højeste niveau. Det er den globale scene, der kan udødeliggøre spillere som Schmeichel, Eriksen, Kjær og Delaney selv om de allerede har prøvet en del.

Jeg begræder tabet af Andreas Bjelland, som både er en fremragende spiller, men også var både moden og socialt samlende i truppen og en spiller, der indgik i et fornemt makkerskab med Simon Kjær. Men Andreas Christensen er et godt valg, og det siger noget om Bjellands status, at han har kunnet holde spillere fra Premier League bag sig undervejs i VM-kvalifikationen. Men Andreas Cristensen er rolig og stærk med bolden.

Og til sidst vil jeg lige pege på en dimension, som Danmark kan få stor gavn af. Vi kan presse Peru på fysik og på en højdeforskel, og det kan vi accentuere yderligere ved at bringe Jonas Knudsen i spil på venstre back undervejs i kampene. Det kunne man f.eks. se afprøvet mod Mexico. Udover at være en mulig god wingback og kunne gå ind som en ekstra stopper om nødvendigt, så kaster han virkeligt lange indkast. Og det er et muligt ekstra våben, der kan blive interessant at se mod Peru. Og eventuelt gerne prøvet af i den sidste testkamp mod Mexico i Brøndby lørdag aften.

Jeg begynder i hvert fald at glæde mig til VM. Og glæde mig til at se Danmark spille en lille finale allerede i første kamp.

Eksperter fra sportsmediet Mediano vil i løbet af VM skrive daglige, eksklusive klummer her på avisen.dk/VM. Her vil du også kunne finde de daglige podcast, som Mediano optager hver morgen i hele VM-perioden.

Francis Dickoh

Francis Dickoh, 35, er tidligere professionel fodboldspiller i Grækenland, Holland, Belgien, Skotland og Norge og medalje-vinder med tre forskellige klubber i Superligaen – FC Midtjylland, FC Nordsjælland og SønderjyskE. Francis har også spillet 13 A-landskampe for Ghana. I dag er han fodboldekspert på Mediano og flere andre steder.

Skatteminister Jeppe Bruus.
Nyheder

Skatteminister åbner døren:

Forbud mod spilreklamer

politi og ambulancer
Krimi

Motorcyklist i

kritisk tilstand:

Fløjet på hospitalet

 Steven McCraw på talerstolen
Nyheder

Sikkerhedschef i Texas: Politiet rykkede ikke hurtigt nok

Nyheder

Advokaters appel:

Hjælp med at genrejse

Depps omdømme

Philip, Margrethe, Elizabeth og Henrik vinker fra balkonen.
Kongelige

Margrethe og Elizabeth:

Sådan er deres forhold

Nyheder

Venter spændt på pengeregn fra bitcoin-milliardær

Jesper Thygesen og Stig Tøfting
Kendte

TV-ekspert ramt af blodprop

feriegæster på strand
Nyheder

Spies: Folk bruger flere penge på rejser

Christian Degn
Kendte

Christian Degn:

Får nyt tv-program

Nyheder

Zelenskyj: Forgæves forsøg på fred med Putin

dame med paraply.
Nyheder

Weekend:

Sol, regn og torden

jon stephensen teaterchef
Kendte

Teater-drama:

Chefen er fyret

Anders og Torben - tv-tvillinger
Kendte

Tv-tvillinger:

Trætte af ubudne gæster

chefbolig new york
Nyheder

Ministerium vil sælge vild bolig i New York

brandbil 112
Krimi

Mand fundet død på Bornholm

Billeder fra stedet viser, hvordan to betjente tvinger den sorte brasilianer ind i bagagerummet af deres bil, inden de udløser en granat med en ukendt gas inde i køretøjet.
Krimi

Video: Betjente gasser psykisk syg til døde

Jørgen Olsen
Kendte

Jørgen Olsen: Noller husker det jeg har glemt

butik og mennesker
Nyheder

Dansk Industri:

Festen stopper

bølger ved kyst
Nyheder

Forårets sidste weekend: Ligner efterår

Resterne af et missil
Nyheder

OVERBLIK: Sådan forløb natten til fredag i Ukraine

En mand beder foran gravstederne for de 21 personer, der tirsdag blev skudt og dræbt under et skoleskyderi i Uvalde,
Krimi

Mor til skoleskyder: Han kunne være aggressiv

bygning bag levende hegn
Nyheder

Kirke flyttes 55 kilometer - og males pink

billede af Ray
Kendte

Goodfellas-stjernen
Ray Liotta er død

mand smiler
Kendte

Kevin Spacey sigtet for fire seksuelle overgreb

gæster i kø
Nyheder

Støjberg holder

løsladelsesfest på slot

vaskebjørn
Dyreliv

Vaskebjørn sad
fast i taget

Et billede på en hæng
Helt vildt

Stjålet maleri til over

en milliard

hang i soveværelset

en gravemaskine og en mand i hvid dragt
Krimi

Politiet finder nedgravet lig – tre anholdt

En flov mand med briller
Nyheder

Rasmus Prehn har brugt ministerkort til private indkøb

En politimand ved en sø
Krimi

Teenagere fængslet for knivrøveri ved Ørstedsparken

Kronprinsfamilien på en trappe
Kongelige

Kronprins Frederik har fødselsdag: En tynget tid

En vædder
Helt vildt

Vædder idømt fængsel efter drab

En ung mand med en mobiltelefon og en kvinde
Krimi

Mor til skoleskyderen:

Min søn var ikke voldelig

en dreng ved en smadret bygning
Nyheder

OVERBLIK: Sådan forløb natten i Ukraine-konflikten

en flok mennesker i panik
Krimi

11 nyfødte mister livet i brand på hospital 

En mand ved et jagerfly
Film og TV

Danske anmeldere: Ny Top Gun bedre end den gamle

en kæmpe bilkø
Nyheder

Bramsen vil bremse vrede bilister 

Nikolaj arcel og mads mikkelsen
Kendte

Mads Mikkelsen:

Scorer ny stjernerolle

Nyheder

18-årig gerningsmand:

Beskrev plan på Facebook

strandet vågehval parteres
Helt vildt

Vilde billeder: Strandet hval er guld værd

Flemming Møldrup
Film og TV

Elsket tv-mand stopper

hænder med abekopper
Sundhed

SSI: Her rammer abekopper

En politimand tager imod blomster fra en lokal indbygger for at lægge dem på et mindested uden for skolen Robb Elementary School i Uvalde i Texas.
Nyheder

Joe Biden: Besøger sted for skudmassakre

Wafande
Kendte

Kendt sanger: Far igen

dyrt sommerhus  i Liseleje
Nyheder

Har du råd:

Dyre kvadratmeter

Krimi

Herlufsholm: 25 episoder meldt til politiet 

teitur voldtægtsdømt
Krimi

TV-station: Fjerner alt med voldtægtsdømt 

Boris Johnson
Nyheder

Boris Johnson:

Jeg har lært min lektie

pengesedler
Nyheder

451 ansatte belønnes med stor bonus

to personer griner
Underholdning

Kendis kendt
skyldig i voldtægt

glade mennesker
Nyheder

Dansker kommer hjem

i russisk fængselstøj

kar kigger ud af vindue
Dyreliv

Her skal katte låses

inde hele sommeren

mand ser alvorlig ud
Kendte

Kræftramte Dario Campeotto:
Sådan har jeg det

fem personer stiller op for fotografen
Underholdning

Cirkusrevyen uden

Ulf og Lisbet

får fine anmeldelser

Pengesedler og mønter
Nyheder

Private nyder største lønstigninger i 13 år

personer kigger
Nyheder

19 elever er dræbt i
USA's værste
skoleskyderi i årevis

beredskab i arbejde
Krimi

Fem unge anholdt

efter brand på skole

personer på et marked
Nyheder

OVERBLIK: Sådan forløb natten i Ukraine-konflikten

en pukkelhval
Dyreliv

Dykkere redder 12 meter lang pukkelhval

Nyheder

To danskere smittet med abekopper

lottokugler
Helt vildt

Fik Lotto-kupon i gave:

Vandt 195 millioner kr.

Spejl med kokain
Krimi

Narkobude blev styret af bagmand fra fængslet

trafik på motorvej
Nyheder

Miniferie byder på tæt trafik og kø

Kurt Zouma
Sport

Fodboldstjerne erkender sig skyldig i dyremishandling

Bil er kørt ind i hus
Nyheder

Bil brager ind i hus:

Mand i kritisk tilstand

Rene Dif
Kendte

Aqua-stjerne skal være morfar

Et kæmpe fly på en landingsbane
Helt vildt

Kæmpe fly lander i Rønne

to stjerner kommer sammen på en rød løber
Kendte

Johnny Depps advokater indkalder Kate Moss som vidne

En kvinde hænger højt oppe på en klatrevæg
Livsstil

Vi er blevet vilde med at klatre

Krimi

Dansk Jehovas Vidne løsladt efter fem år i fængsel

En sandstrand
Rejser

Danskere vælger Egypten til igen

lottokuponer
Nyheder

Mand efter milliongevinst: Som en rutschebanetur

En blond kvinde med headset
Kendte

Puk Damsgård i chok efter slangemøde

Prins Joachim og prinsesse Marie kysser
Kongelige

Joachim og Maries bryllupsdag: Kærester og kolleger

en mand med briller i jakkesæt ved en legovæg
Nyheder

Lego-familien i generationsskifte

to kamphunde leger på en plæne
Krimi

Skulle passe hunde for sin søn: Bidt ihjel 

en mand med skæg og militærtøj
Nyheder

Zelenskyj er en af verdens mest indflydelsesrige

en havn
Krimi

Ung ukrainer klemt ihjel i Esbjerg 

en mark med korn
Nyheder

OVERBLIK: Sådan forløb det seneste døgn i Ukraine-konflikten

ishockeyspillere set fra siden
Sport

Kæmpe triumf:

Danmark tæver verdensmestrene