Eks-dommer ville følge Saddam i døden
Saddam Husseins halvbror Barzan Ibrahim al-Trikiti og den tidligere chefdommer Awad Hamed al-Bander taler ud, mens de venter på at blive hængt.

Det var samme dag som Saddam Hussein blev hængt. Eks-diktatorens halvbror Barzan Ibrahim al-Trikiti og den tidligere chefdommer Awad Hamed al-Bander blev vækket midt om natten og fik at vide, at de skulle skrive deres testamenter og forberede sig på galgen.
Men det var kun Saddam, der døde den dag, og nu er den brutale dommer ked af, at han ikke blev hængt sammen med eks-diktatoren.
»Jeg ønskede at blive henrettet sammen med præsident Saddam,« siger al-Bander via sin advokat til nyhedsbureauet AP.
Kilder i den irakiske regering siger ifølge BBC, at de to mænd vil blive henrettet i løbet af den kommende uge, men der er stadig stor usikkerhed omkring tidspunktet.
»Der er endnu ikke sat nogen dato for henrettelsen,« siger Sami al-Askari, der er rådgiver for Iraks premierminister, Nuri al-Maliki, til Reuters.

Græd over Saddams død
Både Saddams halvbror og chefdommeren blev sammen med eks-diktatoren dømt til døden 5. november for massakren på 148 shiamuslimer fra den irakiske landsby Dujail i starten af 1980¿erne.
Mens Saddam blev hængt 29. december, blev de to andre dødsdømte mænd blot skræmt af fangevogterne og sendt tilbage til deres celler.
»På samme dag som Saddams henrettelse hentede vagterne mig og al-Bandar fra vores celler og førte os til et kontor inde i fængslet. Klokken et om natten bad de os om at samle vores personlige ting, fordi de ville henrette os ved daggry,« citerer advokaten Barzan Ibrahim al-Tikriti for at sige.
Ifølge advokaten blev Barzan ved med at græde over sin halvbrors død, da han tidligere på ugen havde besøg i sin celle. Han sagde, at hængningen af Saddam var et stort tab for familien og den arabiske verden.

Appellerer om udsættelse
FN¿s generalsekretær, Ban Ki-Moon, appellerede i weekenden til irakerne om at udsætte henrettelserne af de to mænd. I et brev til Iraks FN-ambassadør skriver Ki-Moon, at Irak bør respektere internationale humanitære love og menneskerettigheder.
For en uge siden skabte generalsekretæren stærke reaktioner, da han sagde, at spørgsmålet om dødsstraf er op til det enkelte land. Udtalelsen stod i skarp kontrast til FN¿s hidtidige princip om konsekvent at tage afstand fra dødsstraf.
Søndag blev også dagen, hvor Storbritannies premierminister, Tony Blair, for første gang kommenterede Saddams henrettelse. Efter lang tids kritik brød Blair tavsheden ¿ næsten da. Premierministerens talsmand sagde, at »henrettelsen ikke burde være sket på den måde«.