Efter krig og tsunami går Aceh til valg
Krig og tsunami har taget hårdt på befolkningen i Indonesiens provins Aceh. Men tsunamien fik også oprørerne til at indgå fred, og nu går befolkningen for første gang til lokalvalg.

Befolkningen i Aceh er vant til krig og ulykker. Oprørsbevægelsen i den indonesiske provins har i mange år kæmpet en blodig kamp for uafhængighed af Indonesien, og i 2004 blev indbyggerne desuden offer for den voldsommeste del af tsunamien, der ramte Sydøstasien.

Men tsunamien fik også provinsens indbyggere til at lægge uenighederne fra sig. I 2005 indgik uafhængighedsbevægelsen GAM og den indonesiske regering en fredsaftale, der skulle sikre demokratiske lokalvalg og en form for selvstyre.

Mandag stemte indbyggerne så, og de foreløbige meldinger tyder på en høj valgdeltagelse. Provinsen har 2,6 millioner registrerede vælgere, og mange håber, at valget af en lokal guvernør og vice-guvernør kan sikre freden i landet.

»Vi er her for første gang for at stemme for en leder af Aceh. Jeg håber, at vi ved at vælge en med oprigtighed kan bringe fred til Aceh,« siger en 35-årig offentlig ansat Badriah Ali til Reuters.

Både medlemmer af oprørsbevægelsen GAM og medlemmer af landets største indonesiske parti stiller op til posterne. Tidligere blev guvernøren udpeget direkte af regeringen i Jakarta.