Efter fem års stigning: Færre afghanske ofre
Antal ofre for urolighederne i Afghanistan er i årets første halvår faldet for første gang i fem år, siger FN.

Urolighederne i Afghanistan fortsætter med at koste adskillige menneskeliv, men for første gang i fem år er antallet af ofre faldet.

I første halvår af 2012 har 1145 civile afghanere mistet livet, mens det i samme periode året før var 1510. Samtidig er antallet af sårede faldet, oplyser FN.

De fleste har mistet livet i angreb fra Taliban og andre oprørsgrupper.

I alt har 15 procent færre mistet livet eller er blevet såret i kampene sammenlignet med første halvdel af 2011.

- Det er første gang, at vi har set et vedholdende fald i antallet af civile ofre, hvilket faktisk har vendt en fem år lang trend, hvor antallet af civile ofre er steget, siger James Rodehaver, som er FN-menneskerettighedsdiplomat.

Indtil de seneste tal har der været tale om en konstant stigning i antallet af ofre gennem de seneste fem år. Antallet af civile ofre i krigen nåede en ubehagelig rekord i 2011 med 3021 omkomne.

De nye tal kommer, mens Nato forbereder tilbagetrækning af 130.000 soldater fra landet.

Faldet i antallet af ofre står i kontrast til stigningen i antallet af angreb fra oprørsgrupper. Nato har offentliggjort tal for de seneste tre måneder, og her ses der en stigning på 11 procent.

Samtidig oplevede afghanerne i juni det højeste antal angreb i to år med mere end 100 episoder om dagen over hele landet - herunder ildkampe og vejsidebombninger

Nato er i gang med at overdrage ansvaret for sikkerheden i landet til de afghanske sikkerhedsstyrker.

Det er planen, at Afghanistans hær og politi skal bestå af godt 350.000 mand, når Isaf-styrkerne forlader landet med udgangen af 2014.

Det er dog langt fra en uproblematisk opgave at træne de afghanske sikkerhedsstyrker, som flere gange er blevet angrebet af Taliban, der ligger i åben krig med præsident Hamid Karzai og politikere, der bakker det USA-venlige styre op.

/ritzau/